A Jobbiknak sem tetszik a szingliadó ötlete

2016.01.08. 14:53

A Jobbik is elítéli a KDNP ifjúsági szervezetének javaslatát a szingliadóról. Szilágyi György szerint elfogadhatatlan, hogy a politika ilyen módon beleszóljon az emberek magánéletébe.

Erdő Péternek is kötelező lenne szingliadót fizetnie? – tette fel a kérdést Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője a párt budapesti sajtótájékoztatóján. Szilágyi György a tegnap nagy vihart kavart, az Ifjú Kereszténydemokraták Szövetsége által meghirdetett rendezvény meghirdetett témájára utalt.

Az eseményen a KDNP ifjúsági szervezete Benda József tavaly a KDNP pártalapítványa kiadásában megjelent könyvéről, a demográfiai folyamatok megfordításáról beszélgettek volna. A beharangozóban olyan, megvitatásra javasolt javaslatok szerepelnek, mint a szingliadó bevezetése, vagy a háromnál kevesebb gyereket vállaló nők eltiltása az állami hivataloktól.

Diktatórikus intézkedés lenne

Szilágyi György elmondta: a Jobbik elítéli az IKSZ eseményén felvetett javaslatokat. „A politikának nem az a célja, hogy beleszóljon az emberek magánéletébe, hanem hogy feltételeket teremtsen” – fogalmazott. Hozzátette: a gyermekvállalásban benne van a vállalás szó, mutatva, hogy az nem kötelező, az államnak csak segítenie kell.

A felvetett szingliadóval kapcsolatban úgy fogalmazott, „ennyi erővel lehet válásadó, veszekedési adó, és felmerül az is, hogy a KDNP szerint vajon Erdő Péter esztergomi érseknek is fizetnie kellene-e?”. Arra az elképzelésre, mely szerint a gyerekszámhoz kötnének egyes állami pozíciókat, Szilágyi György azt mondta, diktatórikus intézkedés lenne, innen egy lépés lenne, hogy megtermékenyítő táborokat hozzanak létre. Tény, hogy demográfiai válság van, de nem lehet másodrendű állampolgár az, akinek nincs gyereke.” Később újságírói kérdésre azt válaszolta, egyébként a Jobbik két női képviselője megfelelne a javaslat szerinti kritériumnak.

Nem baj, ha nem vállal gyereket

Az Origo kérdésére, hogy a Jobbik milyen, gyermekvállalást ösztönző modellt támogat – a statisztikák szerint Európában leginkább azokban az országokban növekszik a gyerekszám, ahol az anyák munkavállalási lehetősége több, illetve a nők és a férfiak hasonló arányban vannak jelen a munkaerőpiacon –, Szilágyi azt válaszolta, alapvetően minden, az anyákat segítő intézkedést támogatnának. „De ha egy nő úgy dönt, csak dolgozna, és nem vállalna gyereket, azt a döntését is el kell fogadni és segíteni, ahogy akkor is, ha csak a gyerekneveléssel foglalkozna, vagy ha a gyerekek mellett munkát is vállalna” – mondta.