Jobban jár idén a cafeteriával

cafeteria, kafetéria, béren felüli juttatás, a cafeteriakeret egy részét a devizahitel törlesztésére lehet fordítani, Multi-Pay plasztikkártya
Vágólapra másolva!
Az szja miatt változott a cafeteriaelemek adózása. Januártól a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken az szja. Így 2016-tól a fő változás az lesz, hogy a cafeteriánál is csökken a közteher.
Vágólapra másolva!

A juttatás értékének 1,19-szeresére fizettünk eddig 16 százalék személyi jövedelemadót, és 14 vagy 27 százalék ehót. A béren kívüli juttatásoknál a teljes közteher 35,7 százalék helyett 34,51 százalék lett, illetve az egyes meghatározott juttatások esetén 51,17 százalék helyett 49,98 százalék járulékteherrel kell számolni – mondta Fata László cafeteria-szakértő korábban az Origónak.

Idén a lakáshitel-juttatás lehet a legkeresettebb cafeteriaelem,

de még mindig nem tudni, mi lesz, ha az uniós bíróság tényleg elkaszálja az Erzsébet-utalványt. Január elejére várják az ítéletet a magyar rendszerről szóló ügyben. Az előzetes főtanácsnoki vélemény tulajdonképpen megszüntetné az Erzsébet-utalványnál a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak adott monopóliumot. Ha a végső döntés is kedvezőtlen lesz a magyar kormányzat számára, akkor módosítani kell majd a jelenlegi rendszeren.

Alacsonyabban adóznak idén a cafeteriaelemek Forrás: MTI/Balaton József

Januárban kell a munkáltatóknál dönteni a cafeteriakeretek felhasználásáról, általában az év első heteiben kérdezik meg a dolgozókat, mire szeretnék elkölteni a béren kívüli juttatásokra szánt éves keretüket – írja a Világgazdaság.

Várhatóan az idén a tavalyinál többen veszik majd igénybe a lakáshitel-cafeteriát, aminek csak az egyik oka, hogy az áfacsökkentés és az új családok otthonteremtési kedvezménye, vagyis a csok szabályai ráirányították a figyelmet a területre.

A másik sikeres elem az Erzsébet-kártya lehet. A papíralapú utalványról 2016-ban a cégek többsége áttérne a számára kényelmesebb megoldást jelentő elektronikus formára.