Három új pályázat a családokért és a hátrányos helyzetűekért

2016.01.08. 16:03

Három új pályázatot írtak ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, amelyekkel együtt eddig összesen 234 milliárd forint értékben 14 pályázati felhívás jelent meg a programban - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Valamennyi pályázati felhívás a megyék, megyei jogú városok saját fejlesztési elképzeléseit támogatja a legfontosabb szempontokat szem előtt tartva: a munkahelyteremtést, a helyi gazdaság élénkítését és erősítését. Rákossy elmondta, a pénteken megjelent 3 pályázati felhívás is az önkormányzatok fejlesztéseihez biztosít forrásokat saját terveik megvalósításához. A helyi önkormányzatok számára jó hír, hogy a nem jövedelemtermelő fejlesztések esetében nem kell önrészt fizetni, 100 százalékos a támogatás, illetve a pályázatok elkészítéséhez segítséget kérhetnek a megyei önkormányzattól is - hangsúlyozta az államtitkár.

15,5 milliárd a családokért

A Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése című felhívás fő célja a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése. A 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3–6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogató felhívás keretösszege 15,5 milliárd forint. A támogatási kérelmeket február 29-től augusztus 30-ig nyújthatják be a kevésbé fejlett régiók megyei jogú városai.

37,6 milliárd a közszolgáltatásokra

A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével című felhívás az intézményes fejlesztéseken túlmenően támogatja a rugalmasabb és egyszerűbb működési feltételekkel létrehozható bölcsődei ellátási formákat. Ide tartozik a családi bölcsőde is, annak érdekében, hogy a helyi igényeken alapuló leghatékonyabb megoldást lehessen kialakítani az adott térségben, illetve a településen. A felhívás keretösszege 37,6 milliárd forint. A kérelmeket március 21-től szeptember 21-ig lehet benyújtani.

7,7 milliárd a hátrányos helyzetűekért

A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok című felhívás 7,7 milliárd forintos keretösszeggel jelent meg. A tevékenységek eredményeként a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javulnak, elérhetővé válnak a foglalkoztatást, felzárkózást, családsegítést, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok.

A pályázat benyújtása február 12-től március 31-ig lehetséges, egyes megyék esetében azonban el lehet ettől térni.