A kormány nem engedte ki a kutyákat

Láncra vert kutya, módosulnak az állatvédelmi szabályok
Vágólapra másolva!
Január elseje óta tilos a kutyákat tartósan kikötve tartani, de ez csak annyit jelent, hogy alkalmanként biztosítani kell a szabad mozgást az ebeknek, amúgy lehetnek láncon. Aki megsérti a kutyatartás szabályait, azt először figyelmeztetik, utána a büntetés 15 ezer forinttól indul. A kutyák tartós kikötése továbbra sem bűncselekmény, nem a rendőr, hanem a jegyző és az állategészségügyi szolgálat illetékes.
Vágólapra másolva!

2016. január elseje óta tilos ebet tartósan kikötve tartani, így módosította a kormány a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendeletet. A módosítást sokan tévesen értelmezik, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményt adott ki, hogy tisztázza a félreértéseket. Ezek közül a legfontosabbak:

  • Nem igaz, hogy a kutyákat már egyáltalán nem szabad láncon tartani,
  • Nem igaz, hogy aki tartósan kikötve tartja a kutyáját, az bűncselekményt követ el,
  • Nem a rendőrség, hanem a jegyző és a hatósági állategészségügyi szolgálat illetékes.

Eleven jelzőrendszer

A kutya az egyetlen olyan állatfaj, mely – az emberrel való évezredes együttélés eredményeként – fajtársaival szemben is inkább az ember társaságát választja, írja közleményében a Nébih. Ennek ellenére sokan ma is egyszerű jelzőrendszerként folyamatosan kikötve, vagy kennelbe zárva tartják ebüket. Azon körülmények részletes jogszabályi meghatározása, amik ahhoz szükségesek, hogy egy kutya jól szocializált, boldog, kiegyensúlyozott lényként élhessen, lehetetlen, hisz az igények egyedenként, fajtánként eltérőek. Éppen ezért a rendelet előírásai egyfajta követendő irányt határoznak meg, segítve a felelős állattartási szokások kialakulását.

Összetett téma

A jogszabálynak nem az a közvetlen, azonnali célja, hogy minden, jelen állapotában sajnos szabad tartásra alkalmatlan kutya is végleg lekerüljön a láncról, de az igen, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra.

Az állattartók kötelessége, hogy biztosítsák a kutyájuk egyedi igényeinek megfelelő életkörülményeket,

beleértve a rendszeres és megfelelően szervezett szabad mozgás lehetőségét is. Szintén a gazda felelőssége, hogy az eb szükségtelenül ne zavarja a lakóközösség életét, emellett kiemelten fontos az ember egészségének és testi épségének védelme! Összetett témáról van tehát szó, hangsúlyozza a Nébih, melyben az állat és az emberi környezet jogos igényeit is kielégítő feltételeket kell megteremteni.

Nem bűncselekmény

Fontos tudni, hogy az, aki vét a vonatkozó rendelet előírásai ellen, nem követ el bűncselekményt, hiszen ezek alapvetően nem a Btk.-ba ütköző cselekedetek. Ha valaki egy az állat kíméletét nem biztosító módon, tartósan láncon tartott kutyán szeretne segíteni, akkor nem a rendőrséget, hanem a jegyzőt, illetve a hatósági állategészségügyi szolgálatot kell értesítenie.

A kutyákat most már néha engedni kell szabadon mozogni Forrás: AFP/Helena Blomqvist

15 ezernél kezdődik a bírság

A kivizsgálást követően elsősorban a hibák, hiányosságok javítására kötelezhető az állat gazdája. Amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor

állatvédelmi bírságot szabhatnak ki rá, melynek alapösszege 15 ezer forint.

Ez az összeg minősített esetekben – jogszabályban meghatározott mértékben – szorzókkal növelhető.

Az állatvédelmi hatóság továbbra is hangsúlyozza, hogy ha valaki kutya tartására vállalkozik, tartsa szem előtt a felelős állattartás szabályait és mérlegelje, hogy meg tudja-e teremteni mind a háziállata személyes szükségleteit, mind a saját környezetének jogos elvárásait kielégítő körülményeket.