Tenni kell azért, hogy a NAV megcsinálja az adóbevallást

2016.01.08. 11:55

2016-ban sokaknak már nem kell időt szánni a személyijövedelemadó-bevallásra, helyettük azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítheti el. Nincs más teendő, csak élni kell az új lehetőséggel, és január végéig a bevallási nyilatkozatot kell választani.

Akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot, dönthetnek a bevallási nyilatkozat mellett, tájékoztat közleményében a NAV.

Ikszelni kell 

A magánszemélyek azon a nyomtatványon (15M30), amelyet munkáltatójuktól kapnak 2015-ös jövedelmükről, egy X jelölésével február 1-jéig (2016. január 31-e vasárnapra esik) nyilatkozhatnak, hogy felkérik a NAV-ot a bevallás elkészítésére. Ha a magánszemélynek több munkáltatója is volt, szabadon dönthet, melyiknél tesz nyilatkozatot. Más egyéb teendő nem lesz az szja-bevallással kapcsolatban.

Aki ikszel, annak nem kell sorba állnia a postánForrás: MTI/Balaton József

Akik nem dolgoznak 

Azok pedig, akiknek jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-nak nyilatkozhatnak a 15NY31-es adatlapon. A hivatal kizárólag azokkal veszi fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk lesz.

Az egy százalékokról külön lehet intézkedni 

A magánszemély adójának 1+1 százalékát továbbra is felajánlhatja civil szervezetnek, egyháznak, költségvetési előirányzatra. Nyilatkozatát a munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikusan is megküldheti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK