Putyin húz egy nagyot a nadrágszíjon

2016.01.12. 17:41

Állítólag Moszkva arra készül, hogy 10 százalékkal csökkentse a költségvetési kiadásokat. A minisztériumoknak január 15-ig kell leadniuk a takarékossági terveiket. A spórolás nem érinti majd a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat. Az orosz költségvetés bevételeinek nagy része a kőolaj- és földgázexportból származik, a kőolaj világpiaci ára viszont zuhan. Moszkva 2015 decemberében már végrehajtott egy 10 százalékos spórolást.

Sajtóértesülések szerint az orosz kormány arra készül, hogy újabb 10 százalékkal csökkenti a költségvetési kiadásokat az olajpiacok összeomlásához való alkalmazkodás jegyében. Az orosz költségvetés bevételeinek túlnyomó része a kőolaj- és földgáziparból érkezik, így a kormány mozgástere nagyban függ az olajárak alakulásától.

Túl olcsó az olaj 

Az idei költségvetést hordónként 50 dolláros átlagárra alapozták, miközben az idén már 15 százalékkal esett a kőolaj világpiaci ára. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI hordónkénti ára január 12-én napi mélypontján már megközelítette a 30 dollárt, és megállíthatatlanul csúszik lefelé, amire néhány héttel ezelőtt még a legmerészebb elemzők sem számítottak.

Három kivétel 

A Vedomosztyi orosz gazdasági napilap úgy tudja, hogy a minisztériumoknak január 15-ig, péntekig kell előterjeszteniük újabb takarékoskodási tervüket, különben a pénzügyminisztérium automatikusan 10 százalékkal csökkenti kiadási plafonjukat. A csökkentés alól három kivétel van: nem kurtíthatják meg a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat.

Már volt egy megszorítás 

Az orosz kormány december végén már mérsékelte 10 százalékkal a költségvetési kiadásokat, ehhez jön a mostani, újabb 10 százalék. Elsősorban a befektetési programok elhalasztása és az intézmények működési keretének megnyirbálása várható.

Moszkva két hónapon belül másodszor húz a nadrágszíjonForrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Maradhat a recesszió 

A nyugati szankciók által sújtott Oroszország gazdasága mély recesszióba került tavaly, így jelentősen csökkent a háztartások vásárlóereje. A nyáron már a stabilizálódás jelei mutatkoztak, és a kormány abban reménykedett, hogy idén növekedésnek indul a gazdaság. A jelenlegi pénzpiaci felfordulás azonban meghiúsítani látszik a fellendülést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK