Kínai kézben egy hollywoodi filmstúdió

Vágólapra másolva!
A Wanda Group kedden jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollárért (1019 milliárd forintért) megvásárolja a Legendary Entertainmentet, ahol olyan filmek születtek, mint a Batman.
Vágólapra másolva!

A Wanda, amelyet Kína egyik leggazdagabb üzletembere, a 62 éves Vang Csien-lin vezet, rendkívül gyorsan terjeszkedik a filmiparban.

2012-ben felvásárolta az amerikai AMC mozihálózatot,

és Kína keleti részén egy nyolcmilliárd dolláros filmstúdió-komplexum létrehozásán fáradozik. A hollywoodi stúdió átvételével a Wanda immár a filmipar teljes egészében - a produkció, a forgalmazás és a bemutatás terén is - megvetette a lábát.

Itt készült a Batman

A Kína északkeleti részén fekvő Talien kikötővárosban működő vállalatnak a szállodaiparban, a kereskedelemben és az ingatlanüzletben is vannak érdekeltségei. A Legendary stúdiójában olyan filmek készültek, mint a Batman-trilógia, az Eredet és a Másnaposok.

A stúdió szerint filmjei világszerte több mint 12 milliárd dollárt (3500 milliárd forintot) kerestek.

"A Wanda segít kiterjeszteni a Legendary piaci lehetőségeit, különösen a gyorsan fejlődő kínai piacon" - fogalmazott a vállalat közleménye. A stúdió élén továbbra is Thomas Tull áll majd. "A Wanda és a Legendary egy teljesen új nemzetközi szórakoztatóipari vállalatot hoz létre" - értékelte Tull.

34 milliárdos vagyon

Vang vagyona a leggazdagabb kínaiak listáját közlő Hurun Report szerint 34 milliárd dollárra (9898 milliárd forintra) rúg.

A kínai vállalatok az elmúlt évben 11 milliárd dollárt (3202 milliárd forintot) fektettek be

az Egyesült Államokban a washingtoni American Enterprise Institute kutatója, Derek Scissors szerint. A teljes befektetés 2005 óta meghaladja a 93 milliárd dollárt (27 ezer milliárd forintot).