Az Astra-károsultak hamarosan pénzükhöz juthatnak

kgfb, gépjármű kötelező felelősség-biztosítás, baleset, helyszínelők dolgoznak egy baleset helyszínén  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Vágólapra másolva!
Elindult a román Astra Biztosító felszámolása. Azok az autósok, akik olyantól szenvedtek kárt, akinek astrás kötelezője volt, a Magyar Biztosítók Szövetségénél rendezhetik kárukat. Az egyéb biztosítási károkat és biztosítási díjakat (30 millió forintig) a román biztosítási garanciaalap fogja kifizetni, az érintett ügyfeleknek 90 napjuk van benyújtani az igényeket. A 30 millió forint feletti igényeket a felszámolónak kell bejelenteni január 18-ig, lehet magyar nyelven is, de a kérelem címét románul kell megírni.
Vágólapra másolva!

A román pénzügyi felügyelet tájékoztatása szerint elindult az Astra Biztosító felszámolása. A nagy összegű, nem kötelező gépjármű-felelősség biztosítási (kgfb) kárral, díjköveteléssel rendelkező magyarországi fogyasztóknak, s a nem biztosítási hitelezőknek január 18-ig be kell jelentkezniük a felszámolásba. A többi hazai ügyfelet, károsultat – ők a döntő többség –a garanciaalapok kártalanítják. Az Astra még meglévő kgfb-ügyfeleinek szerződését a felszámoló felmondhatja, tájékoztat közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Megindult a felszámolás

Az MNB megkeresésére a román pénzügyi felügyelet (ASF) 2016. január 7-én azt közölte, hogy a Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. (Astra Biztosító) felszámolása annak ellenére megindult, hogy a romániai törvényi előírások ellenére a törvényszéki döntés még nem jelent meg a hivatalos román közlönyben (ennek a törvényszéki döntés után 20 nappal kellett volna megtörténnie, ami után még 7 napig fellebbezés is lehetséges a döntés ellen). A döntés tehát még nem jogerős, s a felszámoló nem küldött tájékoztatást a potenciális hitelezőknek sem.

A felszámoló január 18-ig fogadja az igényeket

A román pénzügyi felügyelet mellett működő biztosítási garanciaalap (FGA) honlapján 2015. december 22-én közzétett információ szerint a hitelezők a biztosítóval szemben 2016. január 18-ig nyújthatják be követelési igényeiket a felszámolónál, melyet a román Astra Biztosító honlapján található információk is megerősítenek. Felszámolónak a KPMG Restructuring SPRL-t jelölték ki.

A KPMG Restructuring SPRL január 29-ig ellenőrzi az igényeket, s teszi közzé a hitelezőkről szóló előzetes táblázatot. Ezután február 24-ig véglegesítik a hitelezők listáját, s aznap kerül sor a hitelezők első találkozójára is.

30 millió felett

A felszámolás kapcsán a január 18-i bejelentési határidő a nem biztosítási szerződéssel kapcsolatos magyarországi hitelezőket, és a nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz (kgfb) – hanem például lakás, utas vagy casco biztosítási kárhoz – kapcsolódó, 450 ezer lej (mintegy 30 millió forint) feletti biztosítási kár vagy díjköveteléssel rendelkező ügyfeleket érinti alapvetően.

A nem kgfb követelések 450 ezer lej feletti részére ugyanis sem a magyar, sem pedig a román garanciaalap nem terjed ki.

Egy uniós irányelv alapján az ügyfelek a hitelezői követelést magyar nyelven is benyújthatják, ám annak kötelező tartalmú címét (Követelés benyújtása) románul kell megfogalmazni (Cerere de admitere a creanţei).

A legtöbb károsultat a MABISZ kártalanítja

A román és magyar garanciaalapok kártérítése elkülönítendő a felszámolási eljárástól. Az Astra magyarországi fióktelep kgfb-ügyfeleitől kárt szenvedett fogyasztók jelenleg is bejelenthetik és rendezhetik jogos kgfb-káraikat a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Kártalanítási Számlájánál. Amint a felszámolási eljárást elrendelő döntés jogerőssé válik, illetve megállapodik a magyar és a román garanciaalap (az MNB tudomása szerint utóbbi rövid időn belül várható),

a még nem rendezett jogos kgfb-károk rendezését a MABISZ Kártalanítási Alapja fogja intézni.

A román garanciaalap fizet

Az egyéb, nem kgfb jellegű biztosítási károk, illetve az Astra-biztosítottak által befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjakat az FGA fogja visszafizetni. Ezt az érintett ügyfelek legfeljebb a felszámolási eljárás jogerőssé válását követő 90 napig kérhetik írásban az FGA-nál, az erre szolgáló űrlapok az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének honlapján érhetők el. Az FGA-hoz történő magyar nyelvű igénybenyújtás mielőbbi lehetővé tételét az MNB kérte a román felügyeleti hatóságtól, mellyel kapcsolatban pozitív visszajelzés érkezett.

Nincs információ ugyanakkor arról, hogy lesz-e a hazai kártalanítás megkönnyítésére az FGA-nak magyarországi kárrendezési megbízottja.

A legtöbb kgfb-ügyfél már váltott

Az Astra Biztosító korábbi 169 ezer magyarországi kgfb-ügyfelének döntő része mára más biztosítónál kötött szerződést. Egy tavalyi magyar törvénymódosítás nyomán a még az Astra Biztosítónál lévő mintegy 16 ezer kgfb-ügyfél egyszerűen úgy szüntetheti meg kgfb-biztosítását, hogy másik biztosítóval szerződik (nem kell tehát a szerződést felmondani az Astra Biztosítónál). Ez alapvető érdekük, hiszen az Astra Biztosító szolgáltatásokat már nem tud teljesíteni (például díjigazolást, zöldkártyát nem tud kiadni, nem könyvel le díjakat, s nem jelent adatokat a kártörténeti nyilvántartásba).

A legtöbb Astra-kgfb-s már váltott Forrás: MTI/Vajda János

A felszámoló felmondhatja a szerződéseket

Az ASF 2016. január 7-én azt közölte az MNB-vel, hogy az Astra Biztosító felszámolója megfontolja valamennyi magyarországi kgfb-szerződés felmondását, az ezzel kapcsolatos elemzés még folyik. A román törvények szerint a felszámolás december 3-i megindulta után e felmondásra 3 hónapja van a felszámolónak.

Tájékoztatnak

Az MNB – amely nem felügyeli az Astra Biztosítót – a magyarországi fogyasztók védelme érdekében nyújt honlapján folyamatos tájékoztatást a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozóan. A biztosítási szerződésekre vonatkozó teendőkről és szabályokról a MABISZ és az FGA honlapján találhatók naprakész információk.