6500 embert tesz utcára a General Electric

2016.01.13. 14:36

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező multinacionális, technológiai és szolgáltatás profilú vállalat franciaországi leányvállalatának egyik szóvivője közölte, hogy a szerkezetátalakítási terv több európai országot is érint. A 35 ezer munkavállaló közül 6500-at bocsáthat el. 

A General Electric kevesebb mint 9000 franciaországi alkalmazottja közül 765 elbocsátását tervezik, erről már kedden értesítették a szakszervezeteket, és a tárgyalásokat szerdán meg is kezdik. A vállalatvezetés a leépítés során alapvetően az önként távozókat bocsátaná el a levallois-i központjából és az áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágból. Mindazonáltal a GE fenntartja az Alstom üzletágának megvásárlásakor tett vállalását, miszerint a következő három évben ezer új munkahelyet hoz létre Franciaországban. "Ez egy terv, amely változhat a munkavállalók képviselőivel tartott tárgyalások után" – fogalmazott a szóvivő.

Nem csak Európát érintheti

Németországban akár 1700, Svájcban pedig 1300 munkavállalót küldhet el. A GE tavaly indított mélyreható szerkezetátalakítási terve a nem európai országokat is érinti, de a vállalat nem erősítette meg azt a francia lapértesülést, hogy 10 ezer munkavállalóját bocsátaná el szerte a világban. 

A gyártásra és a technológiára koncentrál

A vállalat eladta kiemelkedően nyereséges pénzügyi üzletágát, a GE Capitalt, hogy jobban koncentrálhasson a gyártási és technológiai tevékenységekre. Emellett világszerte építi le ingatlanbefektetéseit, hogy nyereségesebbé tegye a repülőgép-hajtóművek, erőművi turbinák, elektromos elosztóközpontok és olajfúráshoz használható eszközeinek értékesítését. A vállalat arra számít, hogy 

2018-ra a bevételeinek 90 százaléka a repüléstechnikai, energiaipari és vízkezeléssel kapcsolatos termékeinek értékesítéseiből fog származni. Ezen területek aránya 2013-ban kevéssel haladta meg az 50 százalékot az összes bevételen belül.