Elkaszálták a Volkswagent, de a piacot nem érdekli

Wolfsburg VW Volkswagen
The corporate logo of German car manufacturer Volkswagen AG pictured in front of a storage tower of Volkswagen's Autostadt (car city) in Wolfsburg, Germany, 25 September 2015. Volkswagen's supervisory board is currently deciding on the successor of Martin Winterkorn who resigned as CEO on 23 September. Photo: RAINER JENSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Emelkedett a Volkswagen árfolyama a frankfurti értéktőzsdén szerdán dacára annak, hogy a kaliforniai környezetvédelmi hatóság elutasította a német autógyártó javaslatait a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett dízelautók visszahívására.
Vágólapra másolva!

A Volkswagen 0,93 százalékos pluszban nyitott, délelőtt 2,74 százalékos nyereségben, 124,27 eurón is forgott. Délelőtt fél 12-kor az előző napi záráshoz képest 1,55 százalékkal magasabbn, 122,82 eurós árfolyamon jegyezték a részvényt.

Kaliforniának nem elég

A kaliforniai környezetvédelmi hatóság az első pillanattól kezdve elégedetlen volt a Volkswagen által novemberben előterjesztett javaslatokkal. Kedden nyilvánosságra hozott döntésében a hatóság közölte, hogy a Volkswagen indítványában szereplő javaslatok nem elegendőek ahhoz, hogy "általános hatást gyakoroljanak az érintett járművek menettulajdonságaira, károsanyag-kibocsátására és biztonságára". Ráadásul nem tartalmazzák a technikai értékeléshez szükséges információk mindegyikét.

Az USA egyetért

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) közölte, hogy egyetért a kaliforniai hatósággal, és nem tartja alkalmasnak a Volkswagen javaslatait egyeztetésre. Matthias Müller, a Volkswagen AG vezérigazgatója a tervek szerint szerdán Washingtonban tárgyal Gina McCarthyval, az EPA elsőszámú vezetőjével, hogy személyesen tájékoztassa a válság megoldását célzó "ésszerű technikai megoldásokról".

Egy kaliforniai bíró hétfőn hozott ítéletében megbízta Robert Muellert, az FBI volt vezetőjét, hogy közvetítsen a Volkswagen és az ellene polgári pert indító több száz magánszemély között.

San Franciscóban több mint 500 autótulajdonos perelte be a német autógyártót

a szerződéses kötelezettségek megsértése és csalás vádjával, nagy összegű kártérítést követelve.

Az amerikai környezetvédelmi előírásokat akarta kijátszani a Volkswagen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

Az amerikai igazságügyi minisztérium január 4-én polgári pert indított és

90 milliárd dollárt követel a német autógyártó konszerntől

az amerikai környezetvédelmi törvények megsértése miatt.

Manipuláló szoftverek miatt

Három és fél hónappal a károsanyag-kibocsátási botrány kirobbanása után az EPA nevében eljáró igazságügyi minisztérium az egyik detroiti szövetségi bíróságon benyújtott keresetében azzal vádolta meg a Volkswagent, hogy négy pontban is megsértette az amerikai levegőtisztasági törvényt.

A Volkswagennek konkrétan azért kell felelnie, mert az amerikai utakon futó mintegy 600 ezer autójában a káros anyagok kibocsátását manipuláló szoftvert telepített a motorvezérlő programba, hogy kijátssza az európainál jóval szigorúbb amerikai környezetvédelmi előírásokat.