Jól pörög a magyar ipar

2016.01.13. 10:38

Az ipari termelés volumene tavaly novemberben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított adat szerint 7,0 százalékos volt a növekedés - erősítette meg a részletes adatok alapján kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Az ipari export volumene 10,4 százalékkal meghaladta a 2014. novemberit. A belföldi értékesítés 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 8,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban.
A feldolgozóipar exportértékesítésének 39 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 14,1 százalékkal nőtt.2015 első tizenegy hónapjában az ipari termelés 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Szárnyaltak az alkatrészgyártók

A feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 15,1 százalékkal bővült. Az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt. A feldolgozóipar exportértékesítésének 39 százalékát kitevő járműgyártás kivitele 14,1 százalékkal nőtt, a belföldi értékesítés 30,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Minden iparágban növekedést mértek tavaly novemberbenForrás: MTI/Győri Károly

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,5 százalékkal nőtt. Az export 8,3 százalékkal, a belföldi eladások 6,9 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Egy kivétellel az iparág minden szakágazatában nőtt a kibocsátás, a legnagyobb, 40 százalékos súlyú elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában 4,1 százalékkal.

A harmadik legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelés több mint 10 százalékát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 8 százalékkal emelkedett, mind a hazai, mind a külpiaci eladások élénkülése nyomán. Az alág termelésének 24 százalékát képviselő legnagyobb alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 10,6 százalékkal nőtt, míg a legnagyobb mértékben, 29 százalékkal a csekély súlyú dohánytermék gyártás emelkedett.

Nem apad az exportrendelés

A kiemelt feldolgozóipari ágazatok 12,9 százalékkal több új megrendelést kaptak novemberben, mint egy évvel korábban, a járműipar új rendelései 16,8, a gépiparé 37,4 százalékkal emelkedtek. Az új exportrendelések 11,4 százalékkal, ezen belül a járműgyártásé 14,6, a géprendelések 39,0 százalékkal nőttek. Ezzel az összes rendelésállomány 13,2 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit, a járműrendelések 28,2, a gépipar rendelésállománya 20,7 százalékkal volt magasabb. Az exportrendelések teljes állománya 14,2 százalékkal, a járműipar exportrendelései 28,1, a gépiparé 21,8 százalékkal, a villamosberendezésekre szóló exportrendelések pedig 156,5 százalékkal haladták meg a 2014. novemberit.

November csökkenést hozott

Finom jelzés, hogy az előző hónaphoz viszonyítva novemberben némiképp csökkent az ipari termelés: 2015 októberéhez viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,4%-kal esett novemberben.

Forrás: KSH

A megrendelésállomány alakulását is figyelembe véve ez egyelőre nem aggályos mértékű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK