A donorspermának is van szerepe a csokban

Család, Meddővé tehet a stressz?
Vágólapra másolva!
Nem büntetik pluszkamatokkal a meddő párokat, ha felveszik a családok otthonteremtési támogatását, és mégsem születnek meg a bevállalt babák. Viszont a donorsperma-felhasználási szabályokat szigorították, sok orvos félve küldi pácienseit a donor hímivarsejtért.
Vágólapra másolva!

A meddő párok felénél a férfi az oka annak, hogy nem születik gyermekük. Ilyen esetben sokszor csak az segít, ha a pár donorspermát vesz igénybe. Tavaly az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala (OTH) újraértelmezte a változatlan jogszabályokat, és megtiltotta a legnagyobb spermabanknak a spermagyűjtési tevékenységet, sőt azt is, hogy külföldről hozzanak be donor ivarsejtet – közölte a Kaáli Intézet.

Sokkal nagyobb a szigor

Januártól azonban minden megint megváltozott. Az új szabályozás az eddiginél szélesebb kör számára teszi lehetővé a hímivarsejt gyűjtését, ezzel is biztosítva a lehetőséget arra, hogy minél több meddő pár vállalhasson gyermeket. Tudni kell azonban, hogy

külföldről behozott hímivarsejtekkel továbbra sem végezhető mesterséges megtermékenyítés Magyarországon

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Origóval.

Megint gyűjthetnek donorspermát a spermabankok Forrás: AFP

A mesterséges megtermékenyítés folyamatának egyik kulcseleme, hogy a donor, a hímivarsejt adományozója a felajánlását a hímivarsejt gyűjtésével foglalkozó szolgáltatónál csak személyesen teheti meg.

Így garantálható, hogy a megfelelő vizsgálatokat elvégezzék, dokumentálják. Ennek célja, hogy a folyamattal összefüggő kockázatok a lehető legalacsonyabb szinten tarthatók legyenek – mondta az új donorszabályokról az Emmi.

Az idő fut

A Kaáli Intézet szerint az kérdéses, hogy mikor jutnak felhasználható donor ivarsejtekhez a rászoruló párok, hiszen a gyűjtéstől a felhasználásig

a kötelező szűrővizsgálatok csaknem egy évet vesznek igénybe.

Tavaly az OTH nemcsak közigazgatási határozatokban tette lehetetlenné a donorspermával történő kezeléseket, hanem büntetőfeljelentést is tett több mint 100 orvos ellen, akik bűncselekményt követett el pusztán azzal, hogy a működési engedéllyel rendelkező spermabanktól átvettek és felhasználtak donorspermát, ezért nyolc évig terjedő börtönnel is büntethetik őket.

Óvatosak az orvosok

Az orvosok ezek után félve merik a meddő párokat biztatni a donorspermával történő megtermékenyítésre – közölte a Kaáli Intézet.

A meddőségi központokban izzanak a telefonok, az új családok otthonteremtési támogatása miatt.

Meddő betegek ezrei örülnek, hogy a kormány anyagilag segítené őket a lakáshoz jutásban. A három gyermeket vállaló párok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forint alacsony kamatozású hitelt igényelhetnek.

A meddő pároknak nem kell büntetőkamatot fizetni Thinkstock

Ha viszont mégsem jön össze a három gyerek, akkor nemcsak a kapott pénzt kell visszafizetni, hanem a megemelt kamatok miatt sokkal többet. A "büntetőkamatok" megfizetése alól bizonyos estekben mentesülhetnek a párok, így például akkor, ha igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy ha orvos igazolja, hogy ilyen kezelésre nem alkalmasak – írta a Kaáli Intézet.

Az Emmi viszont azt mondta az Origónak, a családok otthonteremtési kedvezményét a meddőségi kezelésekben részt vevő párok is igénybe vehetik, amennyiben a kezelés alapján gyermekük születik.

Ha a szülők lombikprogramban vesznek részt, és az sikertelennek bizonyul, csak a támogatás összegét kell visszafizetniük,

az állam kamatot nem számol fel.