Több sertéshúst vásárolunk

hentes hús húsipar
Boldog, 2010. december 10. Rácz Zsolt hentes a füstölőről lekerült kolbászokat helyezi el a pihentető raktárba Boldogon, a Varga és Társa 2000 Kft.-nél, ahol elkezdődött az ünnepek előtti nagyüzemi disznótor. A közelgő karácsonyra és szilveszterre nagyrészt a környező gazdáktól felvásárolt több mint 300 sertést dolgoznak fel. Tőke és füstölt húsokból, töltelék árukból Heves, Pest, Nógrád megye és a főváros kereskedelmi egységeibe is szállítanak az ünnepekre. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
Az áfacsökkentés révén mérséklődött a sertéshús ára, az üzletekben folyamatos a vásárlói érdeklődés az áru iránt - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az állami tévének.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint el tudják érni azt a célt, hogy több sertéshús fogyjon Magyarországon. Jelenleg 23 kilogramm az egy főre jutó fogyasztás,

az áfacsökkentés a családok számára 25 milliárd forintot megtakarítás,

amiből több húst lehet vásárolni. Fazekas Sándor úgy látta, hogy az áfacsökkentés életszínvonal növekedést hozhat, és fehérítheti a területet.

Fehéredik a piac

Hozzátette: az elmúlt években a legnagyobb problémát az ágazatban a feketén behozott termékek jelentették, amelynek nagysága 20-30 százalék között lehet, ez után nem fizettek adót, és ez versenyhátrányt jelentett a kereskedőknek, a feldolgozóknak, de különösen a gazdáknak.

Az áfacsökkentéstől a sertéságazat fellendülését várják Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A miniszter bízik abban, hogy az ágazat tisztulásával rendbe tudják tenni a sertéshús ágazatot, szerinte a tapasztalatok alapján más területekre is lehet majd következtetést levonni, például a tejtermékeknél, a pékáruknál, a zöldség-gyümöcsnél, ahol magas a feketegazdasági arány.

Csepeli Lajos, a Coop Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a műsorban elmondta, hogy a sertéshús áfacsökkentést a fogyasztói áraikban érvényesítették, az

idén eddig 20-25 százalékkal növekedett a tőkehús forgalmuk, miközben nem csökkent a baromfihús eladás.