Matolcsy emberei életbiztosítást kötöttek

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A jegybank 12 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az NN Biztosítóra életbiztosítási szerződéskötési gyakorlata miatt. A jegybank munkatársai próbaügyleteket kötöttek, ezek során a biztosító egyes esetekben az ügyleti döntéshez szükséges dokumentumokat nem adott át, lényegi információkat nem közölt, sőt egy alkalommal a fogyasztói szándéktól eltérő szerződés megkötését szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében próbaügyletkötéseket végzett az NN Biztosító Zrt.-nél, amelyek során a biztosító szerződéskötési gyakorlatát közvetlen tapasztalatokat szerezve kívánta feltérképezni. A vizsgálat több próbaügylet kapcsán megállapította, hogy a biztosító megsértette a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára, valamint az életbiztosítási szerződések tekintetében a szerződések megkötését megelőző tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, tájékoztat közleményében az MNB.

Nem tudták ellenőrizni, mit rögzítettek

A próbaügyletkötések keretében az NN Biztosító Zrt. nem biztosította, hogy az elektronikus úton történő biztosítási igényfelmérés és ajánlattétel során a fogyasztók (ebben az esetekben az MNB munkatársai) ellenőrizhessék, hogy valós igényeiket rögzítették. Egy esetben

a biztosító megtévesztésre alkalmas tájékoztatást nyújtott

az ügyfél igényeinek megfelelő biztosítási termékek köréről.

Hiányosan tájékoztattak

További jogszabálysértést követett el az biztosító azzal, hogy a fogyasztó részére megküldött elektronikus levélben

hiányos tájékoztatást adott a szerződéshez szükséges lényegi dokumentumokról.

Végül előfordult, hogy az NN Biztosító Zrt. nem az ajánlattétel előtt, hanem csupán az után bocsátotta a fogyasztó rendelkezésére a szerződéses dokumentumok egy részét.

Próbavásárláson jártak a jegybank emberei Fotó: Bielik István - Origo

12 millió forint lett a bírság

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett fogyasztóvédelmi határozatában a vonatkozó jogszabályi kötelezettség betartására kötelezte a biztosítót, és a jogsértések miatt 12 millió forint bírságot is kiszabott.

A próbavásárlások egy részében ugyanakkor az MNB nem tárt fel jogsértést,

és a jegybank a vizsgálat során több pozitív, fogyasztói szempontból előremutató intézkedés bevezetését is tapasztalta a biztosítónál.