Vágólapra másolva!
Az előrejelzésekkel szemben növekedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma hétezerrel, az előző heti 277 ezerről 284 ezerre emelkedett a január 9-én zárult héten. Elemzők 2 ezres csökkenésre számítottak.

Jó széria

Korábban a negyvenötödik egymást követő héten maradt 300 ezer alatt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A 300 ezer alatti értékeket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik

az elemzők. Utoljára a tavaly február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag háromezerrel, 278 ezer 750-re emelkedett a múlt héten, ami július óta a legmagasabb érték. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 29 ezerrel, 2 millió 263 ezerre emelkedett a január 2-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 5250-nel, 2 millió 224 ezer 250-re nőtt.

Több kirúgás

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint különleges hatás nem torzította az adatokat. Az újév környékén jellemzően változékonyak adatok, de

az átlagok felfelé araszolása az elbocsátások számának növekedésére utal.

Mindazonáltal az aktuális számok továbbra is 40 éves mélypontjuk körül mozognak, ami azt mutatja, hogy a munkaerőpiaci helyzet stabil még akkor is, ha a gazdasági növekedés üteme erősen lassult 2015 utolsó negyedévében.