Megtudjuk, mennyivel ér kevesebbet a pénzünk

Vágólapra másolva!
Jön az első meghatározó évzáró adat Európa legnagyobb gazdaságáról. Összeülnek a brit jegybankárok. Magyarországot illetően pedig az áralakulásról közöl összefoglalót a KSH. – Ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

A nap európai tőkepiacokat meghatározó legfontosabb eseménye a német GDP-adat lesz. A szövetségi statisztikai hivatal a piaci várakozások szerint

1,5-1,6 százalékos növekedésről

számolhat be Európa legnagyobb gazdaságának tavalyi teljesítményét illetően. Az uniós tagok közül Németország az első, ahol közlik 2015 teljes évére vonatkozó bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó első becslést. A jelentés hazai idő szerint csütörtök reggel 9-kor jelenik meg.

Európa meghatározó szereplői közül Nagy-Britanniában összeülnek a jegybankárok: a Bank of England monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart, változtatást azonban egyelőre nem várnak a piaci szereplők.

A font kamata 0,5 százalék maradhat.

A döntést hazai idő szerint 13 órakor teszik közzé.

Az Európai Központi Bank a legutóbbi kamatdöntő üléséről a jegyzőkönyvet adja ki. Az Egyesült Államokból munkanélküli-statisztikát (az előző héten beadott friss munkanélkülisegély-kérelmek számát) és a kőolajkészletek alakulására vonatkozó beszámolót várnak a piacok.

Itthon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavaly decemberi inflációs adatot közli. A várakozások szerint

az áremelkedés éves üteme a novemberi 0,5 százalékról 0,9 százalékra gyorsult.

Ha a számok igazolják a várakozásokat, a fogyasztói árak emelkedésének 12 havi üteme két éve nem látott magasságba ér. Utoljára 2013 végén mért ennél magasabb inflációt a KSH.

Forrás: KSH

A KSH mellett a Magyar Nemzeti Bank publikációjára is érdemes lesz figyelni: a jegybank a tavaly novemberi fizetési mérlegről számol be.