Ügyvédek tüntettek Görögországban

2016.01.14. 13:23

Több mint 2 ezer ügyvéd gyűlt össze csütörtökön délben Athén központjában, hogy tiltakozzon a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

A demonstrálók a nyugdíj-és társadalombiztosítási járulék jelentős emelését célzó kormányzati intézkedés visszavonását követelik. Az országban az ügyvédek többsége tiltakozásul már harmadik napja nem veszi fel a munkát.

223 százalékkal több járulék

"Ez egy katasztrófa. Egy fiatal ügyvédnek, aki 20 ezer eurót (6 millió 300 ezer forintot) keres egy évben, az új törvény szerint 14 ezer eurónyi (több mint 4 millió 400 ezer forintnyi) nyugdíjjárulékot, betegbiztosítást és adót kell fizetnie" - fakadt ki Vaszilisz Alekszandrisz, a görög főváros ügyvédi szövetségének elnöke. Mint mondta, a maradék összegből nem lehet megélni.

Orvosok, gyógyszerészek is tüntetnek

Az ügyvédek országos szervezetének adatai szerint az új törvény 223 százalékkal növeli a szabadúszók nyugdíj-és betegbiztosítási járulékát.Más szakszervezetek is hadat üzentek a görög kormány reformterveinek. Az orvosok és gyógyszerészek a következő napokban készülnek az utcára vonulni. A földművesek szövetsége pedig azzal fenyegetőzik, hogy lezárja az ország fontosabb közlekedési útvonalait, ha a kormány nem vonja vissza az új törvényt.

Az említett reformok végrehajtását a nemzetközi hitelezők feltételként szabták Athénnak az újabb pénzügyi mentőcsomag biztosításához.