Az ügyvédek is kaphatnak online kasszát

2016.01.14. 08:43

A sportpályákon az ügyvédeknél és a fodrászoknál is lesznek online kasszák, most egyeztet a nemzetgazdasági tárca az érdekképviseletekkel.

A kormány szeretné, ha 2016-ban a beruházások lendülete megmaradna, ehhez támogatáspolitikát és rugalmas munkaerőpiacot rendel - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Joint Venture Szövetség megalakulásának 30. évfordulóján tartott ünnepségen. 

Kiterjeszik az online kasszákatForrás: Laurel Cégcsoport

Kiterjesztik az online kasszákat

A feketegazdaság visszaszorításáról szólva a tárcavezető elmondta, hogy az online pénztárgépek bevezetése hozzájárult az állami bevételek növekedéséhez, a bevált gyakorlatot folytatják.
Jelenleg egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel a pénztárgépek, online kasszák kiterjesztéséről más területekre, a sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig.

Varga Mihály kiemelte: 2015-ben az államháztartás gazdálkodása a várakozásokat meghaladja, a hiányt 2,4 százalékra tervezték, ezzel szemben 2 százalék körüli lehet, az államadósság mértéke pedig csökkenni fog.

A miniszter szerint a további kiegyensúlyozott gazdasági növekedéshez erős, modern szerkezetű, egyre diverzifikáltabb iparra van szükség.

A miniszter elmondása szerint a 2016. évi előrejelzéseket nem kell módosítani, arra számítanak, hogy az idén megvalósulhat a 2,5 százalékos gazdasági növekedés 1,6 százalékos infláció és fegyelmezett, 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

Bérfejlesztés nélkül nem fog menni

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a konferencián azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt években bebizonyosodott, a kormány és a gazdaság szereplőinek együttműködése sikerre vezethet. Emlékeztetett arra, hogy 2012 után a magyar gazdaság növekedési pályára állt, és folyamatosan közelíti az uniós szintet.

Ha nem fejlesztik a cégek a béreket, nehéz lesz a munkaerőt Magyarországon tartaniForrás: MTI/Varga György

Parragh László szólt arról is, hogy a magyar bérszínvonal indokolatlanul elmarad a nyugat-európaitól, hiszen termelékenysége hasonló a versenytársakéval. A kamara elnöke szerint valós bérfelzárkóztatásra lenne szükség a munkaerő itthon tartásához.