Megint eladott a GE

2016.01.15. 19:02

Az amerikai General Electric 5,4 milliárd dollár készpénzért eladja háztartásigép-üzletágát a kínai Qingdao Haier konszernnek.

Az ügyletet az amerikai versenyhatóságon kívül a mexikói és az argentin versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ahol a GE szintén gyárt háztartási gépeket. A tranzakció része a GE konszernátalakítási programjának, amelynek keretében megválik a nem főtevékenységéhez tartozó üzletágaitól. A háztartásigép-divízió árbevétele 2014-ben 5,9 milliárd dollár volt.

A vételár jóval magasabb, mint a svéd Electrolux által decemberben kínált 3,3 milliárd dollár. Az az ügylet azonban nem annyira a vételáron, hanem az amerikai hatóságok fenntartásain bukott el. A washingtoni igazságügyi minisztérium azt hozta fel a tranzakció ellen, hogy így az amerikai háztartásigép-piac gyakorlatilag kétszereplőssé válna, mert a GE átvételével a Whirlpool és az Electrolux a nagyobb háztartási gépek piacának 90 százalékát uralná.

Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Elemzők latolgatják, hogy milyen hatással lesz az ügylet az árakra. A Haiernek az LG-vel és a Samsunggal ellentétben nincs ugyan dömpingmúltja az Egyesült Államokban, de ismeretlen szereplő és kínai szereplő" - mondta Christer Magnergard, a DNB ASA elemzője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK