A jogosítvány drágább lesz, de az üzemanyag olcsóbb

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Január második hetében kétszer ment lejjebb az üzemanyagok ára, pedig akkor még nem is szakadt 30 dollár alá a kőolaj. A belátható jövőben nem lesz olajár-emelkedés, az orosz kormány újabb 10 százalékos spórolást vezet be. A jogosítvány megszerzése viszont drágább lesz a mozgóképes kérdések miatt. Lázár János bejelentette, hogy az állam kész átvenni a fővárostól az agglomerációs közlekedést és a HÉV-et. A versenyhivatal négymilliárd forintra bírságolta a Bankszövetséget, a szervezet fizet, de bírósághoz fordul. Gyurcsány Ferenc cége 900 millió forintért szállt ki a hengergumibizniszből. Egyetem lett a Gazdasági Főiskola. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Akár 5-10 ezer forinttal is drágulhat a jogosítvány megszerzése, mivel januártól a KRESZ-vizsgán már mozgóképes kérdések is előfordulhatnak, és emiatt a tananyagot is változtatni kell, a programot pedig egyetlen cég forgalmazza az országban.

Olcsóbb az olaj

Az üzemanyag viszont a belátható jövőben nem fog drágulni, sőt valószínűleg még a mostaninál is olcsóbb lesz. Több mint 12 éve, 2003 decemberében fordult elő utoljára, ami január 15-én, pénteken, hogy a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta és az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára egyidejűleg a 30 dolláros szint alatt álljon. Elemzők szerint

az árzuhanás azért van, mert hamarosan feloldják az Iránt sújtó szankciókat.

Olcsóbb az üzemanyag

Az üzemanyagok ára Magyarországon a héten kétszer is esett. Szerdától 3-3 forinttal csökkent a 95-ös benzin és a gázolaj ára. Pénteken a Mol bruttó 5 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és bruttó 4 forinttal a gázolaj árát.

Az alacsony árak már a 2015-ös fogyasztáson is meglátszottak. 2015-ben Magyarországon 1,257 milliárd liter benzin és 1,924 milliárd liter gázolaj fogyott.

Ennyi üzemanyaggal 1157 darab úszómedencét lehetne megtölteni.

Az összfogyasztás 7,6 százalékkal nőtt 2014-hez képest, különösen a prémium-üzemanyagok iránti kereslet ugrott meg.

Egyre olcsóbb és olcsóbb... Forrás: PhotoAlto/James Hardy / Altopress/James Hardy

Nem volt infláció

Az olcsó üzemanyag abban is nagy szerepet játszott, hogy Magyarországon 2015-ben nem volt infláció. Decemberben 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, novemberhez viszonyítva 0,3 százalékkal mérséklődtek. 2015-ben az év egészét tekintve a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az előző évben - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal.

Moszkva spórol

A várakozások szerint tovább csökken az olajár és a nyomott ár hosszabb ideig fennmarad - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerdán egy moszkvai fórumon. A pénzügyminiszter szerint

Állítólag Moszkva arra készül, hogy 10 százalékkal csökkentse a költségvetési kiadásokat. A minisztériumoknak január 15-ig kellett leadniuk a takarékossági terveiket. A spórolás nem érinti majd a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat.

Az orosz költségvetés bevételeinek nagy része a kőolaj- és földgázexportból származik,

a kőolaj világpiaci ára viszont zuhan. Moszkva 2015 decemberében már végrehajtott egy 10 százalékos spórolást.

Túl olcsó az olaj, Moszkvának spórolni kell Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Elutasították a Volkswagent

Ha már az üzemanyagoknál tartunk: a kaliforniai környezetvédelmi hatóság elutasította a Volkswagen javaslatait a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett dízelautók visszahívására. A hatóság közölte, hogy a

Volkswagen indítványában szereplő javaslatok nem elegendőek

ahhoz, hogy "általános hatást gyakoroljanak az érintett járművek menettulajdonságaira, károsanyag-kibocsátására és biztonságára". Ráadásul nem tartalmazzák a technikai értékeléshez szükséges információk mindegyikét.

Az állam átveszi

A csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nyugodjanak meg az agglomerációban élők, nem áll le a tömegközlekedés két hét múlva. Az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését, és kész a HÉV átvételére is.

Sztrájkra készülnek

A vasutas-szakszervezetek viszont megállapodtak arról, hogy saját döntéshozó testületeik elé viszik, részt vegyenek-e egy esetleges közös sztrájkban.

A vasutasok 5 százalékos alapbéremelést és 2,7 százalékos differenciált emelést akarnak.

Ha ezt nem kapják meg, akkor készek alkalmazni minden jogszerű eszközt.

A vasutasok készülnek az esetleges sztrájkra Forrás: Tevan Imre

Üzleti titkok

A versenyhivatal szerint a Bankszövetség a BankAdat adatbázisával üzleti titkokat osztott meg, az adatbázis alkalmas volt a verseny korlátozására, ezért négymilliárd forintra bírságolta a szervezetet. A Bankszövetség részletfizetést kért, mert nincs elég pénze a bírságra, a versenyhivatal ezt engedélyezte.

A Bankszövetség szerint

a BankAdat szolgáltatást az első Orbán-kormány igényére hozta létre a bankszektor,

az adatokat a mindenkori kormány is használta, az adatbázis működését a bankfelügyelet segítette. A szervezet szerint az adatbázissal a bankok nem osztottak meg üzleti titkokat. A Bankszövetség kifizeti a bírságot, de bírósághoz fordul.

Hengergumizás

Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Portfólió eladta a hengergumizással foglalkozó Béta-Roll Zrt.-ben való többségi részesedését. Az Altus 900 millió forintot keresett az üzleten. A Béta-Roll új tulajdonosa a hengergumizásban piacvezető német Böttcher Gmbh. Az Altus Portfólió tulajdonában az adásvétel után már csak a Motim Zrt. marad.

Gyurcsány Ferenc keresett 900 milliót Fotó: M. Schmidt János - Origo

Az iWiW-esek új projektje

A világpiacra készülnek Virgo International néven a volt magyar közösségi oldal, az iWiW alapítói. Az első közösségi portál 2014-ben szűnt meg Magyarországon. Tizenkét évig fogadta a felhasználókat, majd a Facebook kiütötte a nyeregből. A már folyamatban lévő osztrák, svájci, svéd és dubaji projektek megvalósítása mellett

a Virgo nyugat-európai, később tengerentúli partnercégekkel hozna létre vegyesvállalatokat.

A cég egyedi fejlesztésű szoftvertermékek előállításával, informatikai és fejlesztési módszertani tanácsadással foglalkozik.

Névváltoztatás

Budapesti Gazdasági Egyetem néven, alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja működését az idei évtől a Budapesti Gazdasági Főiskola.