Újabb sportcsarnokok épülnek

2016.01.15. 11:00

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két főcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 10,2 százalékkal nőtt, míg az egyéb építmények építése 8 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest 3,6 százalékkal emelkedett az építőipar termelése a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján.

2015 első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 2,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Továbbra is beteg az építőipar

Az építőipar ágazatai közül az épületek építésének tavaly novemberi növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze - közölte a KSH.


Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 15,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázistól.

Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,4 százalékkal nőtt.

Nem találtja a helyét az építőiparForrás: Northfoto


A megkötött új szerződések volumene 14,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,1 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 11,9 százalékkal csökkent.

Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt három havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, november végén 45,7 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,7 százalékkal kisebb volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK