Putyin békejobbot nyújthat a Nyugatnak és Szaúd-Arábiának

MerkelRuhatára
Rio de Janeiro, 2014. július 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Angela Merkel német kancellár találkozója a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntője előtt a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. (MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)
Vágólapra másolva!
Csökken az orosz olajexport, hivatalosan gazdasági okok miatt, de könnyen lehet, hogy ez az első lépés a Szaúd-Arábiával és az OPEC-kel való megegyezés felé. Vlagyimir Putyin a német Bildnek adott interjújában arról beszélt, hogy megbízik Angela Merkelben, örülne, ha újra lennének G8-találkozók, és szeretné, ha normalizálódna Oroszország viszonya a NATO-val. Az olcsó olaj megviseli az orosz gazdaságot és a költségvetést, de Moszkvának még sok tartaléka van, nem áll küszöbön az összeomlás. Ha Putyin sarokba szorul, békülékenyebb, de agresszívabb is lehet.
Vágólapra másolva!

„Oroszország bármikor kész lenne újra részt venni a G8-ak (a világ 7 legfejlettebb gazdasága és Oroszország) találkozóján – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a német Bild lapnak adott interjújában. – 2014-ben meghívtuk a többieket. Nem jöttek el” – tette hozzá.

– mondta Moszkva és az Észak-atlanti Szövetség kapcsolatáról. „De olyan ez, mint az élet:

Ha valaki nem akar velünk együttműködni, részünkről rendben, akkor hagyjuk.”

A NATO-terjeszkedés volt az ősbűn

Az interjúban Putyin egyébként hosszasan beszélt arról, szerinte történelmileg milyen okokra vezethetőek vissza az Oroszország és a Nyugat közti konfliktusok Európában. Az egyik ok szerinte, hogy a NATO felrúgta az Oroszországgal (akkor még Szovjetunióval) a berlini fal leomlása után kötött megegyezést, miszerint nem fog kelet felé terjeszkedni Európában.

A másik okként azt nevezte meg, hogy különösen a kilencvenes évek elején Oroszországot túlságosan lekötötték a belső politikai és gazdasági problémái, ezért a külpolitikájában nem tudta megfelelően érvényesíteni az érdekeit.

Putyin bízik Merkelben

Az orosz elnök az interjúban több ponton határozottan békülékeny hangnemben beszélt a Nyugatról. Ezt nemcsak a G8-találkozókról és a NATO-kapcsolatról mondott szavaiban lehet tetten érni, de abban is, ahogyan Angela Merkel német kancellárról beszélt.

Putyin azt mondta a német újságíróknak, hogy bízik Angela Merkelben, aki szerinte nagyon nyitott személyiség, és őszintén meg akarja oldani az EU és Oroszország kapcsolatában előállt válságot.

Az olcsó olaj a legnagyobb baj

A nyugati gazdasági szankciókról szólva elmondta, azok komolyan ártanak Moszkvának, különösen azért, mert korlátozzák a nemzetközi pénzpiacokhoz való hozzáférését (vagyis nem tud hitelekhez jutni).

Veszélyesen sok bevételtől esünk el az olaj- és gázexporton, amit csak részben tudunk máshol kompenzálni” – mondta.

Putyin pozitívan beszélt Merkelről, G8-találkozókat szeretne, és együttműködést a NATO-val Forrás: MTI/EPA/Ria Novosztyi/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Szegény orosz abból főz, amije van

Az orosz elnök azért igyekezett pozitív fénybe helyezni Oroszország pénzügyi válságát. Azt mondta, hogy ha egy országnak olyan sok a bevétele energiahordozókból, mint Oroszországnak volt, akkor bármit megvásárolhat külföldön, ami lelassítja a belső befektetéseket.

Putyin elismerte, hogy

az orosz gazdaság 3,8 százalékkal zsugorodott 2015-ben, az infláció pedig 12,7 százalék volt.

De szerinte emellett nagyon fontos, hogy a külkereskedelmi egyenleg pozitív maradt, és Oroszország újra nagyon sok magas hozzáadott értékű terméket exportál. Putyin szerint Oroszországnak 300 milliárd dolláros aranytartaléka van, és számos programot indítottak a gazdaság modernizálására.

Újra kell tervezni a költségvetést

Putyin pénzügyminisztere, Anton Szilvanov már sokkal pesszimistábban nyilatkozott egy moszkvai fórumon az orosz gazdaság és a költségvetés kilátásairól, mint az elnök. A pénzügyminiszter szerint "a globális gazdasági növekedés lassulása és az olajpiaci túlkínálat miatt nincs esély a kőolaj árának emelkedésére a közeljövőben. A termelők közül senki nem csökkenti exportját, és emiatt

A pénzügyminiszter szerint a költségvetés 82 dolláros olajár mellett lenne kiegyensúlyozott. Az olaj ára (több fajtáé is) ehhez képest január második hetében már 30 dollár alá is benézett.

A költségvetés kialakításakor 50 dolláros olajárat vettek alapul,

ezt azonban felül kell vizsgálni, és emiatt a költségvetést is - tette hozzá Szilvanov, aki szerint a 40 dollár a reális, de fel kell készíteni a büdzsét akár a 30 dolláros hordónkénti olajárra is.

Az olcsó olaj betett az orosz költségvetésnek Forrás: AFP/Ria Novosti/Alexei Nikolsky

Takarékos üzemmód

A felkészítést Moszkva már meg is kezdte: 10 százalékkal csökkenti a költségvetési kiadásokat. A minisztériumoknak január 15-éig kellett leadniuk a takarékossági terveiket. A spórolás nem érinti majd a közalkalmazottak bérét, a katonák zsoldját és a szociális juttatásokat.

Az orosz költségvetés bevételeinek nagy része a kőolaj- és földgázexportból származik,

a kőolaj világpiaci ára viszont zuhan. Moszkva 2015 decemberében már végrehajtott egy 10 százalékos spórolást.

A medve még nem kényszerült térdre

A szakértők 30-35 dollár körüli olajárra számítanak 2016-ra, az olaj esetleg év végén kezdhet drágulni, ha az alacsony ár miatt csökken a kitermelés. Vagyis Moszkva költségvetése bajban van, de

arról szó sincs, hogy küszöbön állna az orosz gazdaság összeomlása.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint Oroszország tartaléka 2015 novemberében 365 milliárd dolláron állt, ami ugyan folyamatosan fogy, de a jelen viszonyok közt még évekig kitart.

Lassan csorogni kezd az iráni olaj

Ráadásul van arra esély, hogy az olaj ára 2016 végétől, 2017 elejétől újra emelkedni fog. Annak ellenére, hogy Irán a gazdasági szankciók feloldása miatt 2016 márciusától

újra exportálhat olajat, ami az amúgy is túlkínálattal küzdő piacon lefelé nyomja az árakat.

David Fyfe, a svájci Gunvor olajkereskedő elemzője arra számít, hogy Teherán nem akarja beszakítani az olajárat, ezért csak lassan növeli majd az exportját, 2016 végére elérve a napi 500 ezer hordót. Összehasonlításképpen, Oroszország 2015 végén napi 7,3 millió hordó körül exportált.

2016-ban újra megjelenik a piacon az iráni olaj Forrás: AFP/David Mcnew

Csökken az orosz olajexport

Az orosz Transznyeft olajtársaság ugyanakkor bejelentette, hogy 2016-ban körülbelül 6,4 százalékkal csökkenni fog az exportja. Ez napi 460 ezer hordónyi visszaesést jelent. A cég indoklása szerint az alacsony olajár és a nyugati szankciók éreztetik a hatásukat,

sok befektetés és fejlesztés elmaradt, ezért csökken a kitermelés.

A nagy kérdés, hogy pusztán gazdasági okokból csökken az orosz export, vagy politikai okok állnak a háttérben. A világ nagy olajkitermelőit tömörítő OPEC 2015 decemberében egy közleményben azt állította, csak akkor hajlandó csökkenteni a kitermelést, ha az OPEC-en kívüli országok is így tesznek.

Amiből kevesebb van, az drágább

Hivatalosan Moszkva ragaszkodik hozzá, hogy a kormány nem írhatja elő az orosz cégeknek, hogy mennyi olajat termeljenek ki. Olajszakértők viszont azt mondták a Telegraphnak, van arra mód, hogy szándékosan, de csendben csökkentsék a kitermelést, ha Putyin elnök kiadja a parancsot.

Helima Croft, az RBC Capital Markets befektetési bank elemzője szerint

az orosz export csökkenése lehet az első lépés egy Szaúd-Arábiával (az OPEC vezető országával) kötött megállapodás felé.

A költségvetés nyer, a lakosság bukik

Az orosz költségvetés helyzetét egyelőre a gyenge rubel segíti. Oroszország ugyanis dollárért adja el az olajat. A költségvetés bevételeit viszont rubelben számolják el. Vagyis

minél gyengébb a rubel a dollárhoz képest, annál több rubelt ér a dollárért eladott olaj.

A gyenge rubel viszont rossz a lakosságnak: az embereknek több rubelt kell kiadniuk az importált termékekért, és ha külföldre utaznak, kevesebbet ér a pénzük. A magas infláció miatt pedig a megtakarítások értéke rohamosan olvad.

A gyenge rubel jó a költségvetésnek, de a lakosság megszenvedi Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A medve ha sarokba szorul

Oroszországban ráadásul 2016 őszén parlamenti választások lesznek. Az oroszok a bőrükön érzik a gazdasági válság hatásait, Putyin elnök népszerűsége mégsem csökken, sőt

az oroszok még erősebben támogatják a feltételezett külföldi ellenfelek elleni kemény fellépést,

figyelmeztet Matthew Rojansky, az orosz-amerikai kapcsolatokkal foglalkozó Kennan intézet igazgatója.

Ha az olaj tartósan olcsó marad, és Oroszország fokozatosan kimeríti a tartalékait, akkor lassan destabilizálódni fog, figyelmeztet a Stratfor geopolitikai elemzőcég. Egy meggyengült Oroszország talán megpróbálja majd helyreállítani a jó viszonyt a tehetősebb európai országokkal, például Németországgal. De

fennáll a veszélye, hogy a sarokba szorult Kreml kétségbeesett külpolitikai lépéseket tesz,

ahogy belülről gyengül, úgy lesz egyre agresszívabb külföldön.