Oroszországot elkerülő vasútvonalat létesített Ukrajna

Daily Life in Donetsk Donetsk Ukraine conflict Ukranians social life clashes Damaged buildings Train Station SQUARE FORMAT
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán részvételével Ukranja egy Oroszországot elkerülő vasúti szállítási útvonalat létesít, az egykori selyemút mentén.
Vágólapra másolva!

Azt követően, hogy a Kreml a kijevi szankcióra válaszul megtiltotta az ukrán tranzitszállításokat Oroszországon keresztül, Ukrajna elveszítette vasúti összeköttetését Kazahsztánnal és a kaukázusi országokkal. Ezért a kazah, a grúz és az azeri partnerekkel egy olyan szerződést írt alá Bakuban az Ukrán Vasút, amely garantálja a vasúti szállítmányozás zökkenőmentességét – akár egészen Kínáig.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/ Anadolu Agency/Sefa Karacan

Kedvezményeket adnak más országoknak is

Az egyezmény értelmében a résztvevő országok csábító kedvezményeket biztosítanak a rakományok vasúti szállításában érdekelt európai országoknak is, amennyiben el szeretnék kerülni Oroszországot. A XXI. századi vasúti „selyemút" üzemeltetőit elválasztó Fekete- és Kaszpi-tengeren át komphajókkal biztosítják a vasúti szerelvények, illetve az általuk szállított konténerek továbbhaladását.

Forrás: Origo

A négy – sőt, Törökország bevonásával – öt országon átívelő, új vasútvonalon az első tesztszerelvény pénteken futott ki az ukrajnai Iljicsevszk vasútállomásáról Kína felé.