Oroszországot elkerülő vasútvonalat létesített Ukrajna

2016.01.17. 11:02

Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán részvételével Ukranja egy Oroszországot elkerülő vasúti szállítási útvonalat létesít, az egykori selyemút mentén.

Azt követően, hogy a Kreml a kijevi szankcióra válaszul megtiltotta az ukrán tranzitszállításokat Oroszországon keresztül, Ukrajna elveszítette vasúti összeköttetését Kazahsztánnal és a kaukázusi országokkal. Ezért a kazah, a grúz és az azeri partnerekkel egy olyan szerződést írt alá Bakuban az Ukrán Vasút, amely garantálja a vasúti szállítmányozás zökkenőmentességét – akár egészen Kínáig. 

Képünk illusztrációForrás: AFP/ Anadolu Agency/Sefa Karacan

Kedvezményeket adnak más országoknak is

Az egyezmény értelmében a résztvevő országok csábító kedvezményeket biztosítanak a rakományok vasúti szállításában érdekelt európai országoknak is, amennyiben el szeretnék kerülni Oroszországot. A XXI. századi vasúti „selyemút" üzemeltetőit elválasztó Fekete- és Kaszpi-tengeren át komphajókkal biztosítják a vasúti szerelvények, illetve az általuk szállított konténerek továbbhaladását.

Forrás: Origo

A négy – sőt, Törökország bevonásával – öt országon átívelő, új vasútvonalon az első tesztszerelvény pénteken futott ki az ukrajnai Iljicsevszk vasútállomásáról Kína felé.