Ukrán áru már nem jut be a Krímbe

2016.01.17. 10:36

Életbe lépett vasárnap a kijevi kormány határozata, amelyik véglegesen megtiltotta mindenféle áru szállítását ukrán területekről az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre. A döntést Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kabinetje december 16-án hozta.

A kormányrendelet értelmében tilos mindenféle áru, illetve szolgáltatás bevitele az ország más területeiről a Krímbe. Élelmiszert a félszigetre beutazók legfeljebb 10 ezer hrivnya, azaz körülbelül 122 ezer forint értékben, és maximum 50 kilogrammot vihetnek be a félszigetre. Ezt is csak háromnaponta egy alkalommal történő beutazás esetén. A kormány megtiltotta a villamosáram-szállítást is a Krímbe. Az esetleges későbbi szállítások kérdéséről ezentúl a közvetlenül az államfő alá rendelt ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanácsnak (RNBO) kell döntést hoznia. 

Ukrajna felől nem érkezhet több áruForrás: AFP/Bilderberg/La Phototheque/Avenue Images/Jörg Heimann

Átmeneti megszállás

A Kijevben "átmenetileg megszálltnak" nevezett Krím ukrajnai áramellátásáról szólva Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön tartott évnyitó sajtóértekezletén leszögezte, hogy ha a szerződésben a félsziget Ukrajna részeként szerepel, akkor nincs akadálya a villamosenergia-szállításnak. "Az álláspontom teljesen világos és érthető: a Krímben ukrán állampolgárok élnek, akiknek semmilyen módon nem akarjuk megnehezíteni az életüket. Aláírjuk a megállapodást és szállítunk áramot, de a szerződésben a félszigetre az "Ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság" megnevezésnek kell állnia" - mondta az államfő.

Blokád alatt a közutak

Az áruszállítást tiltó kormányrendelet azután született, hogy krími tatár aktivisták és ukrán önkéntesek szeptemberben blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat. A közutaknál azóta is folyamatosan táborozó aktivisták kamionokat nem, csak személyszállító járműveket engednek át a félszigetre. Az Ukrajna felőli áramszolgáltatás november végén szakadt meg, amikor szabotőrök Herszon megyében megrongálták a vezetékeket. Közben decemberben le is járt a Krím és Kijev közötti megállapodás az áramszállításról.

Alig van áram

Az ukrán villamosenergiától nagy mértékben függő félszigeten komoly energiatakarékosságot kellett bevezetni. Ukrajnai hírek szerint a lakásokban naponta csak néhány órán át szolgáltatnak áramot, kikapcsolták a közvilágítást az utcákon, és decemberre már a kórházak működésében is komoly gondokat okozott az áramhiány. A hiányzó áram pótlására Moszkva hordozható generátorokat küldött a félszigetre, majd decemberben a krasznodari területről két, tenger alatti vezetéken juttatott áramot a Krímbe. A tervek szerint az "energiahíd" nevezett projekt keretében hamarosan további vezetékeket is működésbe helyeznek, amelyek Moszkva szerint már biztosítani fogják a félsziget függetlenítését az ukrán energiaszolgáltatótól.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK