Nő a hulladékelszállítás díja

2016.01.18. 16:02

A kommunális hulladékelszállítási díjak az idén is emelkedni fognak. A szelektív hulladékgyűjtést alkalmazók már eddig is jelentős költségeket takaríthattak meg. A hagyományos és szelektív rendszert választók közül egyértelműen azok járnak jobban, akik az utóbbi mellett tették vagy teszik le a voksukat. 

A hulladékelszállításhoz kapcsolódó egyik leglényegesebb változás az lesz 2016-ban, hogy a kommunális, vegyesen gyűjtött hulladékok tekintetében a kezelési díj, amit az elszállítónak kell megfizetnie a lerakott hulladék után,  egységesen emelkedni fog, tonnánként nagyjából 500 forinttal – írja közleményében a Recobin Kft.

10-15 százalékos drágulás

Ez az áremelkedés közvetlenül érinti majd a vállalkozásokat, irodaház-tulajdonosokat és üzemeltetőket, a megnövekedett költség a közszolgáltatók által kibocsátott havi számlán jelenik majd meg. Akár 10-15 százalékos díjemelkedést is tapasztalhatnak a számlákon. 

Ez a változás a szelektív gyűjtési módot, illetve az itt felmerülő költségeket nem érinti, a szelektív hulladékgyűjtés már eddig is költségmegtakarítást jelentett a létesítménygazdák számára: ezekre a hulladékokra az irodaházak nagyon kedvező elszállítási feltételeket tudnak kialkudni, míg az önkormányzatok, iskolák, állami intézmények szelektív hulladékának elszállítása egységesen díjmentes. 

Magyarországon összesen 18 millió tonna szemetet termeltünkForrás: AFP/Ferenc Isza

Egy megfelelően optimalizált beltéri szelektív hulladékgyűjtéssel, a kommunális hulladékáram eltérítésével jelentős, akár 60 százalékos költségmegtakarítás érhető el – írta közleményében a Recobin Kft., ami Magyarországon egyedüliként foglalkozik teljes körű beltéri szelektív hulladékgyűjtés kialakítása mellett tanácsadással, oktatással és az elszállítás megszervezésével is.