Új szja-bevallás, indul a visszaszámolás

2016.01.18. 14:44

Február 1-jéig választhatják a személyijövedelemadó-bevallás új formáját az erre jogosult magánszemélyek, vagyis kérhetik, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallást. Aki nem felel meg a bevallási nyilatkozat feltételeinek, a többi, már ismert bevallási mód valamelyikét alkalmazhatja.

Az idei évtől egy újabb lehetőség áll a magánszemélyek rendelkezésére az szja bevallásához, kérhetik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el adóbevallásukat. 

Két hét van hátra

A bevallási nyilatkozatot azok választhatják,  akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet,  nem érvényesítettek kedvezményt, és nem is tudnak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot. 

A bevallási nyilatkozat választása nagyon egyszerű, a munkáltatótól a tavalyi jövedelemről kapott nyomtatványon (15M30) egy "X" jelöléssel lehet felkérni az adóhatóságot a bevallás elkészítésére. 

A nyilatkozattétel határideje február 1. 

Akiknek több munkáltatójuk van, bármelyiknél nyilatkozatot tehetnek, akiknek pedig jelenleg nincs munkáltatójuk, közvetlenül a NAV-hoz fordulhatnak (15NY31-es adatlap). A bevallási nyilatkozat választása esetén az adózóknak nincs egyéb teendőjük az szja bevallásával kapcsolatban, a hivatal a későbbiekben kizárólag azokat keresi meg, akiknek visszaigényelhető vagy befizetendő adójuk van.

Figyelje a határidőket

Aki nem felel meg ezeknek a feltételeknek, de szeretné a NAV közreműködését igénybe venni, idén is választhatja az 

egyszerűsített bevallást, amit február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól. 

Ennek lényege, hogy a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és elküldi az adózónak az egyszerűsített bevallást. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. 

Az első fontos határidő február 1-jeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt  május 20-áig vissza kell juttatnia az adóhatósághoz. 

Elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből munkáltató, kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan-adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített.

Továbbra is lehetőség van arra is, hogy az adózó a munkáltatójától kérje az adó megállapítását, erre a bevallási nyilatkozathoz hasonlóan február 1-jéig van mód.  Ezzel a lehetőséggel azok élhetnek, akik kizárólag egy munkahelyről kaptak az elmúlt évben adóköteles jövedelmet. A munkáltató azonban nem köteles elkészíteni a bevallást. 

Az önadózók idén is választhatják a teljes és a csökkentett adattartalmú bevallást, valamint az egyoldalas adónyilatkozatot is, amit söralátét-bevallásnak is neveznek, az szja-bevallás határideje május 20. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK