Nem kell rettegni a kisgyerekeseknek

A bölcsődés dadusok nem kapnak béremelést, kisdedóvó, bölcsöde
Vágólapra másolva!
A RehabJob arra dolgozott ki programot, hogyan lehet a szülési szabadságról, gyermekgondozásról visszatérő szülőket eredményesen visszafogadni, és azt biztosítani, hogy munkahelyi és családi létük harmóniába kerüljön egymással.
Vágólapra másolva!

Szakemberek szerint

az időben történő tervezés és felkészülés,

a családbarát szemlélet és gyakorlat kialakítása biztosíthatja a munka és a magánélet valós egyensúlyát.

Az egyik napról a másikra bekövetkező környezet- és feladatváltás, az időközben akár gyökeresen megváltozott körülmények, a több fronton történő helytállás nyomasztónak érzett kötelessége komor akadályként tornyosul az újból munkába álló szülő előtt.

„Elsősorban a folyamatos és nyílt kommunikációban látjuk a probléma megelőzésének és feloldásának a kulcsát” – mondja Markos Ádám, a hátrányos helyzetű munkavállalók integrálásával foglalkozó RehabJob szakmai vezetője.

Egyik fél se áruljon zsákbamacskát.

A kismamáknak és a kispapáknak biztos körülményekre, világos válaszokra van szüksége. Sokan nincsenek azzal tisztában, milyen jogi védelem jár nekik, vagy milyen lehetőségek közül választhatnak, amikor családot terveznek.

A gyerekvállalás nem jelenthet felmondást egy munkahelyen Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A megoldás egyik kulcsa a munkahelyi esélyegyenlőségi terv készítése.

Azért érdemes egy cégnek erre időt és energiát szánnia, és ebbe a kisgyerekes szülőket is bevennie, mert tapasztalatunk szerint a visszatérő munkavállalók kifejezetten szeretnének helytállni - mondta Dobár Attila, a RehabJob ügyvezető igazgatója.

A sikeres cégek egyébként a gyerekvállalás idején sem szakítják meg a kapcsolatot az otthon lévő munkatársakkal, és továbbra is a csapat részének tekintik őket. Arra is akad példa, hogy

egy cég a távollét idején a képzést, a nyelvtanulást külön is támogatja

- mondta Dobár Attila.