Az EU-ban szinte nincs is infláció

Egyre tovább gyűrűzik a hazai élelmiszerbotrány bolt supermarket vásárlás vásárol ez zsír
Vágólapra másolva!
Az euróövezetben és az Európai Unióban kissé emelkedett az infláció decemberben, közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. 
Vágólapra másolva!

Decemberben az egy évvel korábbihoz képest 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben, az infláció tehát kissé erősödött a novemberi 0,1 százalékhoz képest. Egy évvel korábban, 2014 decemberében még évi 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az Európai Unióban decemberben 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

éves összehasonlításban a novemberi 0,1 százalékos emelkedés után. 2014 decemberében mínusz 0,1 százalék volt az éves fogyasztói árindex.

Magyarországon 1 százalékkal nőttek az árak decemberben Forrás: MTI

2015 decemberében az Európai Unió 28 tagállamából 12-ben regisztráltak negatív éves fogyasztói árindexet. A legnagyobb csökkenés Bulgáriában (0,9 százalék), Romániában (0,7 százalék), illetve Cipruson és Szlovéniában (egyaránt 0,6 százalék) volt.

A legnagyobb mértékben Bulgáriában csökkentek az árak Forrás: Thinkstock

Az Eurostat adatai szerint éves fogyasztói árindex decemberben a legnagyobb mértékben Belgiumban emelkedett, 1,4 százalékkal, valamint Máltán 1,2 százalékkal, Ausztriában 1,1 százalékkal és Magyarországon 1 százalékkal.