Kórusban sírnak a magyar vállalatok

2016.01.25. 06:00

Kell-e félniük a Tesco pénztárosainak, mert már minden hatodik kassza önkiszolgáló a multinál? Egy tanulmány szerint a nőknek jobban kell aggódniuk munkahelyük elvesztése miatt, mint a férfiaknak. A vállalatok pedig nagyítóval keresik a megfelelő munkaerőt.

Öt, tíz év múlva egy piros tálkáért már nem a vasedény boltba vagy az IKEA-ba indulunk, hanem a sarki 3D-nyomtatószalonba megyünk. Ott a kis piros tálkát saját igényeinkre szabva, akár fehér virágokkal is elkészítik, egyedi méretben.

A mesterséges intelligencia miatt nagyon sok tevékenység átalakul, mert kevesebb emberre lesz szükség a gyártósorok mellett, viszont sok szakember kell,  aki az egyedi igényeket felveszi a piros tálról, és aki megtervezi azt a szoftvert, ami a piros tálkára a fehér virágokat rányomja – mondta az Origónak Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője.

A jövő a 3D-s nyomtatás lesz

Forrás: Indiegogo

A múlt héten Svájcban tartották a davosi konferenciát, ahol a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói megvitatták a legégetőbb globális kérdéseket, illetve meghatározták a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

Itt a negyedik ipari forradalom

A davosi konferencia egyik tanulmánya szerint a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása miatt 5,1 millió munkahely szűnik meg a következő öt évben, 2020-ig a világ 15 vezető országában. Ez a vizsgált 15 ország foglalkoztatja a világ teljes munkaerejének 65 százalékát. A tanulmány szerint a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik hamarosan feleslegessé.

A 3D nyomtatóval készült sportcipő prototípusa

Forrás: Adidas

A davosi tanulmány a robotizációt, a nanotechnológiát, a 3D-s nyomtatást és a biotechnológiát említve egészen egyszerűen „negyedik ipari forradalomról" beszél. A forradalom minden iparágat érint, hatása azonban eltérő lesz, a legjobban az egészségügyet rázza majd meg a telemedicina elterjedésével.

Eszik vagy isszák a telemedicinát?

A telemedicina olyan egészségügyi szolgáltatás, amikor az ellátásban részesülő és az ellátó személy közvetlenül nem találkozik, a kapcsolat valamilyen távoli adatátviteli rendszeren keresztül jön létre.
Ma már ósdi dolog az orvosi rendelőben órákat ülni és várni",  hogy felírják a gyógyszert vagy megvizsgáljanak. A jövő az, hogy a betegeket ellátják valamilyen mérőműszerrel, ami adatokat küld egy telefonos applikáción vagy az interneten keresztül az orvosnak.

Nem kell majd órákat ücsörögni a rendelőkben

Forrás: AFP

Például ha az orvos által felírt gyógyszert beszedtük, de továbbra is magas a vérnyomásunk, semmi gond, mert a telemedicinában az információt azonnal látja az orvosunk, és reagálni tud a diagnózisra.

Ettől persze Magyarország még nagyon messze van – mondta Némethné Pál Katalin, de a folyamatos csekkolásról fog szólni az életünk.

Van mitől félni

Már Magyarországon is egyre több területre hömpölygött be a technika. Olyan webáruházakban vásárolunk, ahol nincs eladó, online intézzük bankügyeinket, és az áruházak pénztáraiban is egyre több az önkiszolgáló kassza. Magyarországon még nem jelent valós veszélyt, hogy a robotok vagy gépek elvennék a munkát az emberektől – mondta Botos Katalin közgazdász.

A Da Vinci X sebészrobot akcióban

Forrás: AFP

Japánban a Suzuki-gyárban az autókat már 25 évvel ezelőtt az első csavartól az utolsóig gépek szerelték össze. Emberi kéz szinte nem is ért az autókhoz – mesélt élményeiről a közgazdász.
Ameddig a tőke nagyon olcsó, addig kiváltja a munkaerőt. Magyarországon egyelőre nagyon olcsó a munkaerő, de ahol a bérköltségek magasak, ott igenis érezzék magukat fenyegetve a munkavállalók, mert a robotvilág legyőzheti őket. 
Botos Katalin szerint, amit nyugaton feltaláltak, az hozzánk is átgyűrűzik. Valós probléma a munkaerőhiány, mondta a közgazdász, de nem az automatizálástól kell félni, hanem inkább attól, hogy a szolgáltatóipar nem tud bővülni, és mert nincs elég fizetőképes kereslet.

Három az öt ellen

A davosi tanulmány szerint a folyamat legnagyobb vesztesei a nők lesznek,  akik munkakörét részben kiváltja majd a mesterséges intelligencia és a robotizáció. Miközben a következő öt évben a férfiak esetében minden három megszűnő munkahely mellett egy új állás teremtődik, a nőknél lényegesen rosszabb az arány,  több mint öt megszűnőre jut majd egy új munkahely.
Ezt a folyamatot nem lehet megállítani, de azért én ezekkel a számokkal óvatosan bánnék – mondta a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. A mesterséges intelligencia átvehet sok tevékenységet, ez valós veszély. De kétirányú folyamatról van szó. A hagyományos munkahelyek, mint a pénztáros tényleg eltűnhetnek - mondta a GKI kutatásvezetője.

Minden hatodik kasszában már nem ül pénztáros

A magyarországi Tescókban 3 ezer kassza működik, ebből 519 önkiszolgáló kassza – írta az Origónak a multi. Az önkiszolgáló kasszák népszerűsége folyamatosan nő, a vásárlók megszokták, jól és gördülékenyen használják a készülékeket. Van, aki a nagybevásárláskor is az önkiszolgáló kasszánál fizet, de jellemzően a 15 vagy annál kevesebb termék vásárlásánál használják a vevők.

Olyan áruházban, ahol mindkét kasszatípus elérhető, körülbelül 30 százalékos az önkiszolgáló kasszák forgalma. A Tesco szerint a kasszásoknak nem kell féltékenynek lenniük az önkiszolgáló pénztárakra. Az önkiszolgáló kasszák bevezetése miatt nem rúgtak ki egyetlen pénztárost sem – közölte a Tesco. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az önkiszolgáló kasszák nem váltják ki a hagyományos kasszákat, csak innovatív és kényelmes alternatívát jelentenek a vásárlóknak.

A kasszások ne legyenek féltékenyek

Fotó: Bielik István - Origo

A kasszázás egy testet-lelket igénybe vevő, monoton szakma. Keményen rongálja az ember ízületeit.
A magyar IKEA-áruházakban is már 28 önkiszolgáló kassza van. A bútoráruház célja, hogy az önkiszolgáló és a hagyományos kasszák fele-fele arányban legyenek a jövőben – mondta az IKEA az Origónak.

A helytakarékos megoldásnak köszönhetően egy hagyományos pénztár helyére két új, önkiszolgáló kassza került. Az IKEA sem tervezi egyelőre a hagyományos kasszák eltüntetését.

Ha már nem kell majd pénztáros, az persze a kasszásoknak munkahelyvesztést jelent, de arra is ösztönzi őket, hogy képezzék magukat. Munkakörök eltűnnek, de lesznek újjak. A technika fejlődik, és a tömeggyártást egyre inkább felváltja majd az egyedi áruk piaca. Asszisztensek kellenek, akik egyeztetnek az ügyfelekkel, például a 3D-nyomtatószalonokban, nagyon rövid időn belül már ez lesz a jövő - mondta Némethné Pál Katalin.

A fiatalok gátolják a robotika elterjedését

Magyarországon azért is zajlik lassabban a robotikai betörése, mert az iskolákból kikerülő diákokat ismeretekkel árasztják el, de a gyerekek képtelenek használni a tudásanyagot. Másfajta képzésre lenne szükség, mégpedig olyanra, amitől a diákok képesek váltani, nyitottak az újdonságok felé, rugalmasak.

A magyarországi vállalatok kórusban sírnak, hogy nincs megfelelő munkaerő"  – mondta GKI-s szakember.

Őrületes bajok lesznek. Nem 20-30 évről van szó, hanem tegnapról. Fizetnének többet a munkáltatók, de hiányzik egyfajta képesség a munkavállalókból. A cégek nem tudják megtanítani az újdonságokra a munkaerőt, mert ők nem tudják megtanulni a cégek szabványait.

A robotika megszállta már az autóipart

Origo

Az építőiparban is másképp dolgoznak, a részeges kőműves már ezért nem talál munkát, mert olyan speciális anyagokból épülnek a házak, amivel még soha, álmában sem illesztette össze a téglát. Több ezer éves iparágak alakulnak át. Némethné Pál Katalin szerint senki nincs biztonságban,” mindenki készüljön fel arra, hogy váltania kell, és nyitottnak kell lennie az újdonságokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra