Az Origo olvasói nem akarnak olimpiát Budapestre

Vágólapra másolva!
A Kúria szerdán elkaszálta az olimpiarendezést megtámadó népszavazási kezdeményezést. Ha referendum nem is lesz, az Origo megszavaztatta olvasóit, hogyan állnak egy esetleges budapesti olimpiához.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 ezer szavazat érkezett az Origo olimpiarendezést firtató kérdésére: arra voltunk kíváncsiak a népszavazási kezdeményezés kapcsán, hogy olvasóink szerint Budapest rendezzen-e olimpiát 2024-ben.

Nem reprezentatív felmérésünkből kiderült, hogy

a válaszadók döntő többsége, 84 százaléka nem akar olimpiát.

A szavazó olvasók 15 százaléka igent mondott a 2024-es olimpiára, míg 1 százalékuk el sem menne szavazni, ha valóban kiírnák a népszavazást.

Az elmúlt másfél évben több közvélemény-kutatás is foglalkozott a Budapestre tervezett olimpia társadalmi támogatottságával, amely jellemzően 40 és 60 százalék között mozgott. Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója egy konferencián azt mondta, hogy az elmúlt években mindig legalább 60 százalék volt egy esetleges budapesti olimpia társadalmi támogatottsága.

Ez mindaddig így volt, „ameddig a politika bele nem lépett.”

Népszavazás nem lesz

Ugyanakkor a Kúria szerdán elkaszálta a népszavazási kezdeményezést.

– a kezdeményezők ezt a kérdést tették volna fel a budapestieknek. A Fővárosi Választási Bizottság decemberben még hitelesítette a kérdést, azonban a kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett a Kúriára, ahol végül nemet mondtak a kezdeményezésre.

Már megszületett a döntés a pályázásról

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázásról, és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

Egyelőre nem lesz népszavazás az olimpiáról Forrás: MTI/Róka László

A Kúria egyébként nemcsak az olimpiarendezést érintő kérdést kaszálta el, de a Városligetről sem lehet szavazni. „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?” – a testület ezt a kérdést sem hagyta jóvá.

Fürjes: Nem kötelező

mondta korábban az Origónak Fürjes Balázs, a magyar pályázat vezetője. A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos szerint az olimpiáról szóló döntések demokratikusan, nagy többséggel születtek meg:

döntött arról, hogy Budapest megpályázza a 2024-es olimpia rendezését.