Varga Mihály elárulta, mi gátolja az egészségügy fejlesztését

2016.01.21. 12:37

Nem a szándék, hanem a lehetőségek szabnak gátat az egészségügy fejlesztésének Varga Mihály szerint. A miniszter szerint az egészségügyben érzékelhetően munkaerőhiány van, ha nem tudják megtartani a munkaerőt, akkor az el fogja hagyni az országot. Azt mondta, a kormány lépései segítettek az egészségügy helyzetén, de nem oldották meg a problémákat, ezt a kormány is tudja. A kormány még mindig létre akarja hozni a budapesti szuperkórházat. 

Az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelése elsődleges célja a kormánynak – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője az óbudai Szent Margit Kórház új röntgengépparkjának átadásakor. Mint fogalmazott, a versenyképes gazdasági környezet kialakítása teremthet stabil alapot az egészségügyi ellátórendszerek megbízható működtetéséhez is, írja közleményében a tárca.

A szándék megvan 

Nem a szándék, hanem a lehetőségek szabtak gátat az egészségügyi fejlesztéseknek – hangsúlyozta Varga Mihály, kiemelve: az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően egyre több pénz jut az egészségügyi szolgáltatások színvonalának emelésére is. „A tavalyi évet közel háromszázalékos növekedéssel zárhattuk, és az idén is hasonlóan jó eredményekre számítok" – tette hozzá a tárcavezető.

Nem lehet hátradőlni

Varga Mihály úgy fogalmazott, nem maradhat el az egészségügy fejlesztése a jövőben sem, bár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hat évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra-fejlesztésére.

A tárcavezető szerint ezzel együtt "nem lehet elégedetten hátradőlni", hiszen a munkaerőhiány érzékelhető az ágazatban, és ha a jól képzett munkaerőt nem tudják megtartani, akkor el fogja hagyni az országot.

Egyéb ágazatokba is kell a pénz

Varga Mihály jelezte, nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálnia, lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

A miniszter úgy fogalmazott, a kormány megpróbálja megtalálni azokat az arányokat, ahol az egyéb nagy ágazatok is megkapják a szükséges támogatást úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a gazdaság további fejlődését.

Varga Mihály azt mondta, más ágazatokba is kell a pénz, nem csak az egészségügybeForrás: MTI/Kovács Tamás

Nem oldották meg

Az elmúlt években hozott bérintézkedések, amelyeket a kormány megtett - így a bérkiegészítés, a megemelt alapilletményhez igazított pótlékok, vagy a rezidensösztöndíj - segítettek ugyan az ágazat helyzetén, de nem oldották meg a problémákat, és ezzel a magyar kormány is tisztában van - mondta.

Akarják a szuperkórházat 

Varga Mihály leszögezte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett egy új komplex, sokszakmás, sürgősségi ellátásra is alkalmas budapesti kórház létrehozásában. Az előkészítésre a 2016. évi költségvetési törvény egymilliárd forint összegű forrást tartalmaz – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK