69 milliós bírságot kapott a K&H

Látkép a MÜPA tetejéről - K&H Bank irodája a Lechner Ödön fasoron 2015 február 15-én
Vágólapra másolva!
Az MNB határozataiban összesen 69 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a K&H bankcsoportot. A tőkeszámítási, számviteli, kockázatkezelési, fedezetértékelési, informatikai, illetve befektetési és belső szabályozási tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt kapta a bírságot. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan rendszerkockázatot, amelyek súlyosan veszélyeztetnék a bankcsoport megbízható működését.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot végzett a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.-nél. Ennek során a jegybank a 2012. október 2-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A csoportvizsgálat egyebek közt a K&H Bank Zrt.-nél,

a hitelkockázat kezelésére, továbbá az adatszolgáltatásra vonatkozóan állapított meg hiányosságokat.

Problémát talált a jegybank emellett a szavatoló tőke kiszámítása, a tőkeszámítás szabályozottsága, a követelés-eladási tevékenység és az informatikai biztonság terén is. Megállapította továbbá a csoportvizsgálat, hogy a Bank a befektetési szolgáltatási tevékenység során nem tartotta be maradéktalanul az ügyfélszámlák vezetésére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Fél évet kapott

Mindezek nyomán az MNB kötelezte a K&H Bank Zrt.-t, hogy legkésőbb a soron következő adatszolgáltatás alkalmával, illetve a határozat kézhezvételét követő három, illetve hat hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

A csoportvizsgálat megállapítása szerint a K&H Faktor Zrt.-nél

a kockázatvállalási szabályzatokat nem aktualizálták, a főkönyvi kivonatnál pedig számviteli problémákat tárt fel.

Ezek kapcsán a jegybank kötelezte a faktorcéget arra, hogy a számviteli nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körűen feleljenek meg a jogszabályoknak.

Egyhítő körülmény az együttműködés

A K&H Bank Zrt. és a K&H Faktor Zrt. esetében feltárt hiányosságok miatt a jegybank összesen 69 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a bankcsoportra. A jelentős összegű bírság kiszabását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése.

Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet.

Súlyosító körülménynek számított továbbá, hogy a befektetési szolgáltatási tevékenység körében megállapított ügyfélszámla kezelési problémák a vizsgálat alá vont ügyfelek jelentős hányadát érintették, függetlenül attól, hogy ügyfélérdek sérelem nem volt megállapítható. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor a bankcsoportnak a felügyeleti vizsgálat során tanúsított együttműködése.