Paks: A beszállítókat tenderen választja ki az orosz partner

atomreaktor ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű ipari létesítmény Paks, 2011. március 7.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évr
Paks, 2011. március 7. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbképzésen részt vevő munkatársai tanulmányozzák az atomerőmű I-es blokkját. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetési engedélyei az elkövetkezendő években sorra lejárnak. A további 20 évig való működtetéséhez az I-es blokk esetében már idén kezdeményezni kell az üzemeltetési engedély megújítását. A távlati tervekben szerepel az atomerőmű bővítése, amelynek keretében két új blokk megépítésére 2012 elején írják ki a tendert, a kiértékelése pedig 2013 első felében várható. Az V. blokk üzembe helyezését 2020 után, a VI-ét 2025 utánra datálják, tervezett üzemidejük 60 év lenne. Így a paksi atomerőmű az ország villamosenergia-igényének 40-50 százalékát tudná biztosítani. A felvétel 2011. február 15-én készült. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A paksi erőmű beszállítóit tenderen választja ki az orosz partner - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a közmédián.
Vágólapra másolva!

A kormánybiztos kifejtette: a paksi tendereken nem a technológiát, hanem a turbina, az irányítástechnika vagy különböző komponensek, rendszerek beszállítóit fogják ilyen formában kiválasztani.

60 évig termel

Magyarország érdeke, hogy egy biztonságos, jó erőművet vásároljon, hiszen 60 éven át ez fogja adni az ország alaperőművi villamosenergia-termelését.

A turbina kiválasztása kulcsfontosságú, mert befolyásolja az erőmű hatásfokát,

örülünk annak, ha akár a Siemens, akár az Alstom vagy a GE jelentkezik erre, mert ha ezek a cégek mérnöki, műszaki értelemben versenyeznek egymással, a legjobb megoldást lehet kiválasztani - hangsúlyozta.

Megvan a forrás

Kitért arra is, hogy az orosz fél választja ki az alvállalkozókat és köti meg velük a szerződéseket, így a turbina szállítására vonatkozót is. Az orosz fél az orosz-magyar államközi szerződésben vállalta, hogy

40 százalékban Magyarországon aktív cégeket von be a projekt megvalósításába

- emlékeztetett. A kormánybiztos beszélt arról is, hogy a paksi beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre áll. A projektet nem érintik az orosz pénzügyi nehézségek, az orosz pénzügyminisztérium csütörtökön kiadott egy közleményt, amelyben rögzítette, hogy a paksi projekthez a pénzt még 2014-ben félretették - mondta.