Szereti a kínos csendet? Az uberezés akkor önnek való lesz

Uber
--FILE--A man uses the taxi-hailing app Uber on his smartphone in Beijing, China, 13 May 2015. Uber Technologies Inc is leading a charm offensive in China even as the controversial US ride-hailing app valued at $40 billion battles with raids on its offices and a crackdown on its drivers deemed to be operating illegally. Speaking at a technology conference in southern China, CEO Travis Kalanick called on local governments and leaders to work in collaboration with Uber. "Everything we do is focused on making cities better. The benefits come to cities when Uber works with local government and local leaders to make this progress a reality," he said, noting that Uber had created over 60,000 jobs across China just in April. People with knowledge of the matter said Uber has been actively trying to forge closer ties with local governments in China in a bid to fend off protests by local taxi firms, raids on its offices and well-connected local rivals.
Vágólapra másolva!
Vicces helyzeteket hozhat majd, ha az Uber sofőrjei pontról pontra betartják a NAV ajánlásait. Számlát adni például az utazás végén még percekig nem tudnak majd, hiszen a végleges összeg csak később érkezik meg a telefonjukra. Az Uber már dolgozik a megoldáson. 
Vágólapra másolva!

A kormány részéről elsőként az adóügyekért felelős államtitkár szólalt meg Uber-ügyben. Az ő szavaiból pedig arra lehet következtetni, hogy az uberesekkel semmi gond nincs, ha adnak számlát, és rendesen adóznak. Ehhez egy ajánlást is közzétett a NAV.

Forrás: Imaginechina/Wei Yao

Ez lehet az első jele, hogy a kormány a kommunikációja ellenére a taxisszakma szabályozásának enyhítésén dolgozik. A végső megoldásig viszont lesznek kínos pillanatok. Több uberes sofőr is jelezte nekünk az államtitkár bejelentése után, hogy nincs az adófizetéssel semmi bajuk, de a számlaadás kicsit el fog húzódni.

Az Uber ugyanis az utazás vége után több perccel küldi csak meg az utazásra vonatkozó végleges árat a sofőrnek és az utasnak is. Amíg tehát nem érkezik majd meg a levél a cégtől, addig utas és sofőr is ülhet a kocsiban némán. Az adatok megérkezése után pedig jöhet a számlaírás.

Kérdésünkre az Uber elmondta, hogy az utas minden utazás végén kap egy utazásösszegzőt e-mailben arra a címre, amellyel korábban regisztrált. Ez tartalmaz minden részletes információt az utazással kapcsolatban; hol vette fel és tette le az utast, az autós partner adatai és a díjazás részletezése annak érdekében, hogy teljes mértékig átlátható legyen az árazás.

Az Uber is dolgozik a számlázáson

Mivel egyre több utas érdeklődik, hogy miként használhatja az Ubert üzleti utazásokra, dolgozunk egy új megoldáson, amelynek köszönhetően az autóspartner nevében az Uber elektronikus számlát állítana ki – írta a cég. Ebben közreműködik egy magyarországi független adótanácsadó cég is.