Tállai András: Jön a zéró tolerancia az uberesekkel szemben

2016.01.22. 11:14

Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott az Uber-ügy kapcsán. A kormány mostantól zéró toleranciát hírdet az Uber sofőrjeivel szemben, legalábbis adózás tekintetében. 

Tállai elmondása szerint a NAV egy tájékoztatót jelentet meg, amelyben egyértelműen leírja, mi a teendője egy Uber-sofőrnek. Vagyis, hogyan adózhat a tevékenysége után. 

Zéró tolerancia kezdődik az Uberrel szemben az adózás tekintetében. A NAV ki is kérte az Ubertől azok nevét, akik náluk személyszállítási tevékenységet végeznek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A mai naptól a NAV adóellenőrei fokozottan ellenőrzik az Uber sofőrjeit. 

Az államtitkár elmondta, hogy a kormány elvárása, hogy minden magyarországi vállalkozási tevékenység után megfizessék az adót, ami vonatkozik azokra is, akik Uber szolgáltatás címen személyszállítási tevékenységet végeznek.

A kormány döntött arról is, hogy folytatni kell a tárgyalást a taxisokkal, akiknek jogos elvárásuk, hogy azonos feltételek mellett dolgozhassanak. Jövő csütörtökön arról tárgyalnak, milyen műszaki, biztonsági feltételeket lehet még érvényesíteni ezen a téren.

Tállai András elmondta, hogy az uberes sofőrök az eddigi ellenőrzések alapján nem fizetnek adót, sokan még csak be sem jelentkeztek, pedig az adózás rendjéről szóló törvény megköveteli ezt, mert a tevékenységet jövedelem ellenében rendszeresen végzik.

A NAV tájékoztatója részletesen ismerteti majd, hogy mi a teendője egy ilyen tevékenységet végző magánszemélynek. Tartalmazza egyebek mellett, hogy adószámot kell kiváltania (közösségi is szükséges), el kell döntenie, hogy milyen adózást választ, hogy belép-e az áfa-körbe (6 millió forintig alanyi mentességet választhat).

Hangsúlyozta szeretnék, ha azonos feltételek lennének a személyszállítás terén, hogy ne lehessen bejelentkezés, adózás nélkül versenyelőnyhöz jutni a taxisokkal szemben.

A kormány vizsgálja azt is, hogyan lehetne a holland cégeket bevonni a magyarországi adózásba. A magyarországi Uber Hungary Kft. koordinációt végez, nincs olyan tevékenysége, amelyből bevétele származna, a két érintett holland cég, amelynek bevétele van, Magyarországon nem alanya a társasági adónak. A nagyobb bevétel egyébként a szolgáltatást végző magánszemélyeknél keletkezik, akik a bevétel 80 százalékát kapják meg - ismertette az államtitkár.