Megoldja az adózási kérdést az Uber

taxis tüntetés deák
Vágólapra másolva!
Az Uber megkérte sofőrjeit, hogy adják meg vállalkozásuk adatait, hogy ezután minden fuvar után a cég küldjön számlát az utasoknak.
Vágólapra másolva!

A héten a NAV jelentetett meg egy ajánlást, amelyben tisztázta az adóhatóság, hogy milyen feltételeket kell teljesíteniük az Uber sofőrjeinek, hogy ne büntessék meg őket az ellenőrök. A legfőbb elvárások, hogy

a sofőröknek adószámot kell kérniük, és minden fuvar után számlát kell adniuk az utasoknak.

Az adóhatóság ajánlása szerint akkor járnak a legjobban a sofőrök, ha katáznak. Így havi 50 ezer forintos adófizetési kötelezettséggel (főállás mellett 25 ezer) megússzák az alkalmi taxizást.

A tájékoztató után a cég saját blogján jelentette meg a hírt, hogy az autós partnereknek január 31-ig lehetőségük van felölteni a cég rendszerébe a vállalkozásuk adatait és adószámukat. Ezek alapján az Uber rendszere minden út után számlát állít ki a nevükben az utasok részére.

Taxisok tüntetek a hét elején az Uber ellen Fotó: Polyák Attila - Origo

Továbbá egy független adótanácsadó céget is felkért a cég, akik információs anyaggal és személyre szabott adótanácsokkal látják el az erre igényt tartó ubereseket.

Továbbra sem taxizhatnának

A jelenlegi szabályok szerint azonban továbbra sem szállíthatnának utasokat azok a sofőrök, akik nem rendelkeznek megfelelő vizsgákkal és sárga rendszámos, taxizásra alkalmas autóval. A kormány részéről eddig viszont csak Tállai András, adóügyekért felelős államtitkár jött elő saját elképzelésével az Uber-ügyben, aki csakis adózási kérdésekkel foglalkozott. A kormány közben azt ígérte, hogy a szabályozásért cserébe védelmet kapnak a taxisok.

- mondta Lázár János a csütörtöki kormánytájékoztatón.