Hollandia csak a gazdag menedékkérőktől szed hozzájárulást

2016.01.26. 13:00

Hollandia az elmúlt években 156 millió forintnyi hozzájárulást szedett be menedékkérőktől, főleg olyanoktól, akik munkát vállaltak az országban. Hollandia azoktól a menekültektől foglal le értékeket, akik vagyontárgyainak értéke több mint 1,8 millió forint.

A menedékkérőknek Hollandiában hozzá kell járulniuk az ellátásuk költségeihez, a helyi hatóságok az utóbbi három évben nagyjából 500 ezer eurót (156 millió forintot) szedtek be az érintettektől - írja a Politico brüsszeli hírportál a holland bevándorlási hivatal jelentésére hivatkozva.

Csak a gazdagoktól

A helyi törvények értelmében a menedékkérőknek akkor kell hozzájárulniuk a költségekhez, ha egy személy vagyontárgyainak értéke meghaladja az 5895 eurót (1,8 millió forintot), vagy egy családé a 11 790 eurót (3,7 millió forintot). Vannak kivételek: a számítógépeket, a mobiltelefonokat és a jegygyűrűket például nem számolják bele ebbe az összegbe.

Az 500 ezer eurós összeg nagy részét a munkát vállaló menekültek fizették be Hollandiában. A hozzájárulásról szóló jogszabály nem vonatkozik azokra, akiket átmeneti befogadóközpontokban helyeztek el. Az országba való belépésük után hat hónappal a menedékkérők jogosulttá válnak évi 24 hétben munkát vállalni.

Alacsonyabb értéknél

A Dániában, Svájcban, valamint két német tartományban, Bajorországban és Baden-Württembergben elfogadott hasonló szabályozást számos bírálat érte Európa-szerte, azok megalkotói azonban jóval alacsonyabb értéknél húzták meg a határt, mint Hollandiában.

A svájci hatóságok arra kötelezik a menedékkérőket az országba történő beutazáskor, hogy adják le az ezer frank (909 euró, 284 ezer forint) feletti értékeiket, hozzájárulva ezzel tartózkodásuk költségeihez. Dániában a 10 ezer koronánál (1340 eurónál) nagyobb értékű ékszereket és egyéb személyes értéktárgyakat koboznák el a menekültektől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK