Putyin szóvivője reagált a korrupciós vádakra

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Russian President Vladimir Putin adjusts his sunglasses during the MAKS-2005 International air and space show in Zhukovsky, some 50 kms from Moscow, 16 August 2005. Russia put its latest aerospace wares on display Tuesday as President Vladimir Putin kicked off an annual trade fair outside Moscow, telling prospective buyers that the best value for money in aviation and space technology was here.
Vágólapra másolva!
Nem igaz, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korrupt lenne, hogy titkos vagyona vagy jachtja lenne, reagált a Putyint ért vádakra az elnök szóvivője. A vádak a BBC műsorában hangzottak el az amerikai pénzügyminisztérium Oroszország elleni szankciókért felelős vezetőjétől. A szóvivő szerint a vádak csak azért nem rontanak az USA és Oroszország viszonyán, mert az már így is mélyponton van.
Vágólapra másolva!

A képzelet szüleményének és színtiszta rágalomnak nevezte január 26-án, kedden Moszkvában Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azokat az amerikai állításokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin elnök korrupt és titkos vagyona van.

Korrupcióval vádolta Putyint

Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője a BBC brit közszolgálati adó Panorama című műsorában hétfőn arról beszélt, hogy

Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket nem tart barátainak.

Oroszország erőforrásait vagy az állami megbízásokat azoknak adja, akik szerinte hasznára lesznek, és kihagyja azokat, akikről nem ezt gondolja - mondta Szubin.

Az Oroszország elleni szankciókért felelős amerikai tisztségviselő korrupcióval vádolta meg Putyint Forrás: AFP/Mladen Antonov

A szóvivőnek gyanús az időzítés

Peszkov kitalálásnak minősítette a BBC-ben elhangzottakat, amelyeknek szerinte semmi közük a valósághoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag megjelenése időben egybeesett "bizonyos országokban lefolytatott álbírósági eljárásokkal". Ezzel feltehetőleg az Alekszandr Litvinyenko londoni halálának ügyében a napokban kiadott brit jelentésre utalt.

A mélypontnál nincs lejjebb

A BBC-ben sugárzott film klasszikus példája lehetne a felelőtlen újságírásnak, ha nem lenne benne hivatalos kommentár - mondta Peszkov. Szerinte az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetőjének szavai felérnek egy hivatalos váddal. Hozzátette,

az Egyesült Államok és Oroszország viszonya olyan mélyponton van, hogy azon egy ilyen hazugság tovább nem ronthat.

Jacht ajándékba

A hétfői műsorban a Putyin pénzügyeire korábban rálátó Dmitrij Szkarga, a Szovkomflot orosz állami hajózási vállalat volt igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy ő felügyelte annak a 35 millió dolláros, 57 méteres jachtnak az átszállítását Putyin elnöknek, amelyet Roman Abramovics orosz iparmágnás ajándékozott neki még 2002-ben.

A hajót egy offshore cégen keresztül továbbították Putyinnak,

a jacht fenntartását pedig, amelyet állami pénzekből fedeztek, Szkarga felügyelte.

Putyin állítólag kapott egy jachtot Roman Abramovicstól Forrás: AFP

Peszkov most ezt is cáfolta.

- mondta, bár megjegyezte, hogy az adásban elhangzott további állításokról nincs ismerete. "Ami a jachtokat illeti, a sajtó nekem velük kapcsolatban mély ismereteket tulajdonít" - mondta némi iróniával, arra utalva, hogy tavaly nyáron olyan írások jelentek meg, amelyek szerint nyári szabadságát egy luxusjacht fedélzetén töltötte.

Az elnöki szóvivő végezetül a jachtok tulajdonosairól szólva azt a felvilágosítást adta, hogy "azok teljesen nyilvános adatok, amit nagyon könnyű ellenőrizni".