A Buda-Cash felszámolója perli a Saxót

2016.01.26. 08:31

Pert indított a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. a Saxo Bank ellen, hogy visszaszerezze azokat az értékpapírokat és pénzeket, amelyeket a tavaly március óta felszámolás alatt álló Buda-Cash ügyfelei helyeztek el a dán pénzintézetben.

A PSFN tájékoztatása szerint mintegy 12 milliárd forintnyi értéket kívánnak így visszaszerezni a Saxótól, amely azzal indokolja a visszatartást, hogy a platformján üzletelő Buda-Cash-ügyfelek a svájci frank tavaly januári elszállása után nem tettek be pluszfedezetet - írja a Világgazdaság.

A svájci jegybank miatt van minden

A Saxo arra hivatkozik, hogy a magas kockázatú, tőkeáttételes (vagyis a befektető saját tőkéjét akár többszörösen meghaladó értékű) devizaügyleteket kötött ügyfeleknek jelentős tartozásuk halmozódott fel amiatt, hogy a svájci jegybank 2015. január 15-én eltörölte a frank euróval szembeni árfolyamgátját.

12 milliárd forintnyi részvény ragadhatott bentFotó: Mudra László [origo]

Emiatt az alpesi deviza annyira megerősödött, hogy a befektetők pénze már nem fedezte a pozícióikat. E tartozások fejében tartja vissza a dán pénzintézet a nála lévő eszközöket mindaddig, amíg a követeléseit meg nem kapja – közölte a PSFN. 

A cikk emlékeztet arra: az ügyben a befektetésvédelmi szabályok megsértése és az ügyfelek nem megfelelő tájékoztatása miatt a dán felügyelet már elmarasztalta a Saxót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK