A biztosítóknak több információt kell közölniük az ügyfelekkel

2016.01.26. 09:46

A biztosítóknak januártól a megtakarítási életbiztosítások teljes költségmutatóját közölniük kell. A többes biztosítási ügynököktől a biztosítók kártérítést követelhetnek az ügyfeleknek okozott károk után, az ügynököknek ezért vagy felelősségbiztosítást kell kötniük, vagy letétet kell létrehozniuk.

Az új biztosítási törvény alapján a biztosítóknak januártól közölniük kell ügyfeleikkel a megtakarítási életbiztosítási termékek teljes költségmutatóját, és hosszabbítaniuk kell panaszfogadási célú nyitvatartási idejüket, valamint bővült a jegybank felügyelési eszköztára is - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB hangsúlyosabban felügyel

A tájékoztatás szerint az új törvény több új fogyasztóvédelmi rendelkezést tartalmaz, és hangsúlyosabbá teszi az MNB felügyelési szerepét is.

Az ügynököknek biztosítás vagy letét kell

A többes biztosítási ügynökök ezentúl a függő biztosításközvetítők körébe tartoznak. Ők tehát nem az ügyfelek, hanem a biztosítók megbízásából végzik tevékenységüket, azonban új szabály, hogy az általuk esetleg az ügyfeleknek okozott károkért is a biztosító felel. A biztosító pedig tőlük is követelhet kártérítést. Ezért az alkuszokhoz hasonlóan, a többes ügynököknek is rendelkezniük kell egy éves időszakra szólóan, összességében 1,876 millió euró összegű felelősségbiztosítással vagy vagyoni letéttel.

A többes ügynököknek biztosítás vagy letét kellFotó: Bielik István - Origo

Gyorsabban kell elindítani a felszámolásokat

A felszámolás alá kerülő biztosítóknál a felszámolónak az eddigi 30 nap helyett 5 napon belül tájékoztatást kell adnia a folyamat megindításáról. Az új törvény bevezeti a szolvencia II. európai uniós biztosítási piaci szabályozási és követelményrendszerét, a kockázatalapú tőkekövetelményt és felügyelési szabályrendszert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK