A BKK megfigyeli a Combinók utasait

2016.01.26. 11:33

Forgalomba állt az első két Futár utastájékoztató rendszerrel felszerelt Combino villamos a fővárosban, zajlik a Futár kiépítése a 4-es és a 6-os vonalakon közlekedő összes járművön. A két futáros villamosba belső kamerarendszert is építettek, a BKK szerint a kamerák miatt kevesebb lesz a rongálás, a lopás és az erőszakoskodás. A többi Combino is megkapja a belső kamerarendszert.

Forgalomba állt a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (Futár) eszközeivel felszerelt első két Combino villamos. A két jármű forgalomba állításával párhuzamosan elkezdődik a többi Combino villamos szerelése, valamint hatósági vizsgáztatása is, tájékoztat közleményében a BKK.

Még finomítják a rendszert 

Bár a járművek a szükséges hatósági engedélyekkel már rendelkeznek, ennek ellenére a BKK a kezdeti időszakban továbbra is figyelemmel kíséri a villamosok közlekedését és a Futár működését. Ez ugyanis az első alkalom, hogy a fővárosban közlekedők a 4-es és a 6-os villamos vonalain is találkoznak az új utastájékoztatási rendszerrel, így a kezdeti tapasztalatok alapján tovább finomítható a rendszer, állítja a közlekedési vállalat.

Kamerákat is telepítenek a Combinókba 

A BKK eredeti terveinek megfelelően a Futár telepítésével párhuzamosan zajlik a fedélzeti, videós megfigyelőrendszer kiépítése, amely önmagában is nagyon komoly beavatkozást igényel. A forgalomba állt első két villamoson a Futár eszközei mellett már kiépítették az utasteret figyelő kamerákat. A Futár rendszer felszerelése a Combino villamosok esetében sokkal bonyolultabb, mint bármely egyéb járművön, mivel a rendszernek a korábbi fedélzeti számítógép egyes funkcióit is ki kell váltania.

Két Combinóban már vannak kamerákForrás: Mudra László/Mudra László

Visszatartó erő 

A Combino típusú villamosokat eredetileg kamera nélkül rendelték meg, később fogadta el az országgyűlés azt a törvényt, mely 2011-től kép- és hangfelvételek készítésére jogosítja fel a közlekedési cégeket járműveiken. A kamerák felszerelésével a BKK arra számít, hogy az önmagában is visszatartó erővel fog bírni, azaz kevesebb erőszak, bántalmazás és rongálás lesz a járműveken.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK