Nyárra privatizálják az MKB Bankot

2016.01.26. 10:22

Az MKB Bank szanálásához az Európai Bizottság által előírt vállalások nem érintik a bank értékesítését, az a terveknek megfelelően 2016 júniusának végéig megtörténik - mondta Balog Ádám vezérigazgató, miután az uniós testület közzétette a szanálást jóváhagyó határozatának teljes szövegét.

Az MKB Bank szanálásához az Európai Bizottság által előírt vállalások nem érintik a bank értékesítését, az a terveknek megfelelően 2016 júniusának végéig megtörténik - mondta Balog Ádám vezérigazgató, miután hétfőn az uniós testület közzétette a szanálást jóváhagyó határozatának teljes szövegét.

Már voltak vállalások

A vezérigazgató kiemelte: az előírt vállalások egy részét már meglépték korábban, ilyen volt például az MKB-Euroleasing Autópark Zrt. értékesítése, egy másik része vagy folyamatban van, mint a kereskedelmi ingatlan-portfólió leépítése, a kockázatkezelési rendszer fejlesztése, vagy pedig előírás nélkül, pusztán jól felfogott üzleti érdekből is teljesítette volna az MKB Bank, mint a költségcsökkentést.

Forrás: MTI/Pénzjegynyomda

Az előírt vállalások a szanálási folyamathoz kapcsolódnak: minden szanáláson áteső banknak vállalásokat kell tennie a folyamat során szerzett állami támogatás ellentételezéseképpen. Azaz ez nem jelenthet versenyelőnyt az MKB Banknak, a magyar bankpiacon nem sérülhet a verseny - mondta.

"Egy hasonlattal élve: a vállalások azt biztosítják, hogy a reorganizációs intézkedések védőhálót jelentsenek a banknak, ne pedig ugródeszkát" - fogalmazott Balog Ádám.

A vállalások teljesítése azonban nem pusztán előírás, hanem egyben a bank érdeke is, hiszen azt a célt szolgálja, hogy az MKB mihamarabb nyereséges legyen - hívta fel a figyelmet Balog Ádám, megjegyezve: természetesen minél jobb a bank helyzete, annál vonzóbb lehet a befektetőknek.

Az Európai Bizottság december 16-án közölte, hogy megállapította: a Magyarország által az MKB Zrt. szerkezetátalakításához nyújtandó állami támogatás megfelel a vonatkozó uniós szabályoknak.

Életképes maradhat az MKB

A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az MKB szerkezetátalakítási terve alkalmas a bank hosszú távú életképességének helyreállítására, biztosítja, hogy a bank tulajdonosai hozzájáruljanak a szerkezetátalakítási költségek viseléséhez, és korlátozza a támogatás által okozott versenytorzítást.

A bizottság szerint az értékvesztett eszközökre irányuló intézkedés és az MKB szerkezetátalakítási terve alkalmas a bank hosszú távú, állami támogatástól mentes életképességének helyreállítására, valamint - az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak megfelelően - biztosítja, hogy a bank tulajdonosai hozzájáruljanak a szerkezetátalakítási költségek viseléséhez, és korlátozza a támogatás által okozott versenytorzítást.

Az MKB Bank Váci utcai fiókjaForrás: MTI/Marjai JánosA részletes határozat tartalmazza a bizottság részletes elvárásait, így például azt, hogy a költségcsökkentésre milyen lépések történjenek, kezdve a bank dolgozói létszámának és fiókhálózatának csökkentésével, egészen a javadalmazási plafon bevezetéséig, illetve az osztalékfizetés tilalmáig.

Az állami segítség versenytorzító hatásának csökkentésére többek között elvárják a marketing kiadások 2014-es szintre csökkentését, az állami támogatásra és az esetlegesen abból fakadó előnyökre vonatkozó teljes körű hirdetési tilalmat. Az MKB Bank mérlegfőösszegének 1800-2000 milliárd forint között tartását, úgy, hogy az évente maximum a GDP növekedésének ütemében emelkedhet.

Az MKB 2018 végéig nem vásárolhat fel cégeket,csak kis kockázatú (EGK és MNB által garantált) értékpapírokat vehet. Az elvárások között szerepel az is, hogy az MKB-t legalább két pozitív eredménnyel zárt üzleti év után, de legkésőbb az újrastrukturálási időszak végéig be kell vezetni a tőzsdére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK