Felemás árrobbanás az ingatlanpiacon

ingatlan, csok, új építésű lakás, sorház,
Vágólapra másolva!
Közel 300 ezer ingatlan elemzése alapján kiderült, hogy a tavalyi év árrobbanása felemás volt, vannak megyék, ahol még csökkentek is az ingatlanárak. Az idei év új tendenciákat hozhat.
Vágólapra másolva!

A 2015-ös év áttörést hozott az ingatlanpiacon, ám ez a növekedés nagyon kétarcú lett – derül ki az ingatlannet.hu elemzéséből, amelyben 257 ezer ingatlan adatait értékelték ki.

Ahol folytatódott a visszaesés

Jellemzően a perifériás helyzetű megyékben a 2015-ös évben tovább csökkentek a lakóingatlanok árai, az ingatlanpiaci növekedés ellenére is. Somogyban 12 százalékkal, míg Tolnában 7 százalékkal estek az árak, de Nógrádban, Szabolcsban és Szolnok megyében is áresés volt.

A megyék közül egyértelműen Nógrád és Somogy megye tekinthető a legnagyobb vesztesnek,

mivel itt nemcsak a családi házak, de a lakások értéke is csökkent.

Tavaly nem egységesen nőttek mindenhol az ingatlanárak Forrás: Origo

Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a lakáspiac már az élénkülés jeleit mutatta, de a családi házak árának további mérséklődése miatt a teljes lakóingatlan-piacon összességében még negatív a kép.

A családi házakra nincs kereslet

Van azonban, ahol a családi házak eladási ára csökkent, de a lakások ára növekedett.
Ebbe a csoportba tartozik Borsod, Baranya, Heves, Komárom-Esztergom és Vas megye is. A csoportban a lakások áránál 5-15 százalékos növekedés figyelhető meg, miközben a családi házak ára néhány százalékkal tovább mérséklődött, folytatva az évek óta megfigyelhető tendenciát.

Csak a lakásárak nőttek

A harmadik csoportba azok a megyék kerültek, ahol a családi házak árai stagnáltak vagy minimális növekedést mutattak, miközben a lakáspiacon tíz százalék feletti növekedés figyelhető meg.
Ilyen Veszprém, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Győr-Moson- Sopron megye is. Ezeken a területeken a lakáspiac 12-20 százalékkal növekedett, miközben a családi házaknál nem igazán volt változás.

A nyertesek

Az abszolút nyertesek Békés, Pest, Bács-Kiskun megyék és Budapest.

Jellemzően itt a családi házak eladási ára is egyértelmű 7-17 százalékos növekedést mutat, miközben a lakásáraknál is 8-27 százalékos emelkedés észlelhető. Ezeken a területeken nemcsak a lakáspiacot, hanem a teljes lakóingatlan-piacot érintette a növekedés.

Változást hoznak az új szabályok

A tavalyi évben egyértelmű tendencia volt a lakásárak növekedése és a családi házak árának stagnálása. A területi eloszlásban is jól megfigyelhető a perifériás területek leszakadása.

A 2016-ban bevezetett új változások, így a lakásépítés áfájának csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése azonban alapvetően új helyzetet teremt, és megváltoztathatja az eddigi tendenciákat – olvasható az ingatlannet.hu elemzésében.

A csok miatt beindulhatnak az építkezések Forrás: Ingatlan.com

A bevezetett szabályok eredményeként

várhatóan felélénkül a lakásépítések száma,

sok új és korábban félbehagyott építési projekt valósulhat meg 2016-ban.

Ugyanakkor miközben jelentősen nőhet az új ingatlanok száma, a használtlakás-piacon is folytatódhat a keresletnövekedés, hiszen a használt lakás vásárlására is fordítható, klasszikus csok esetében is az eddigiekhez képest emelt összegű támogatást vehetnek igénybe a gyermeket vállalók.

Az új építésű ingatlanok iránti növekvő keresletnek a használt lakások árára gyakorolt hatását egyelőre nem lehet pontosan megjósolni. Mivel vidéken kevés az új építésű ingatlan, itt a telekárak emelkedésével is számolni lehet a jövőben.