Van, ahol visszaadják a megyei matrica árát

2016.01.29. 08:59

Akár 267 700 forint büntetésről szóló csekket is kaphat az a sofőr, aki feledékeny, és nem veszi meg időben a megyei matricáját. A tavaly megvett megyei matrica január 31-ig, vagyis vasárnap éjfélig érvényes. Eddig az időpontig ajánlott tehát beszerezni az újat.

Tavaly márciusban, amikor autót vettem, az eladó ajándékba adott az autó mellé egy éves autópálya-matricát is – meséli Róbert. – Mivel használtautó-kereskedésben vettem a kocsit, nem tudtam az eladóval konzultálni, hogy miért ilyen nagyvonalú velem. Akkor ennek nagyon örültem. Idén és tavaly is egy D1-es éves matrica 42 980 forintba kerül.

Sokan nem tudják, de ha valaki eladja az autóját, akkor nem vész el a megyei vagy az éves matricája. A NUSZ ügyfélszolgálati irodáiban  1470 forintért át lehet vinni az újonnan vásárolt autóra is az úthasználat jogosultságát, amit az előző autóra már megvettünk.

Sokan siettek

A 2017. január 31-ig érvényes éves és megyei matricákat már január 1-jétől meg lehet venni. Az árak alapvetően nem változtak, egy megyei matrica személyautóra 5000 forint. D2-es kategóriába tartozó járműveknek 10 000 forint, buszoknak évente 20 000 forint a megyei matrica. A 267 700 forintos büntetés is a buszokra vonatkozik.

Aki nem vesz matricát, büntetést kapForrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgálat Zrt.

Idén már közel 190 ezer országos éves jogosultságot vettek, a tavalyi egész éves mennyiség kétharmadát, ami a korábbi évek vásárlási szokásainak megfelelő eredmény – mondta az Origónak Kibédi-Varga Lajos a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

A megyei matricákat jelző gomb egy budapesti Mol-benzinkút kasszatermináljánForrás: MTI/Kovács Tamás

A megyei matricákkal kapcsolatban nem beszélhetünk többéves vásárlási szokásokról, ezek most alakulnak ki. Idén négy hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis az egész tavalyi évben értékesített megyei e-matrica mennyiség egyharmadát – mondta a szóvivő.

Tavaly mintegy 290 ezer országos éves matricát és 1,35 millió megyei matricát értékesítettünk,  ezek érvényessége jár le vasárnap éjfélkor – mondta az Origónak Kibédi-Varga Lajos.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője szerint

az autósok megszerették", és tudatosan keresik a megyei matrica típust, amivel egész évben korlátlan számú alkalommal tudják használni az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát.

Nem a NÚSZ-irodába megyünk a matricáért

Matricát többféleképpen lehet venni. Hagyományosan benzinkutakon, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain. Ez utóbbiból már országosan 18 van. Budapesten és környékén pedig három. Az ügyfélszolgálatokon az e-matrica vásárláson túl lehetőség van a személyes jelenlétet igénylő ügyek intézésre is, például rendszámtévesztés korrigálása, jogosultság átírása vagy a pótdíjak ügyintézésre is.

Már egyéves a megyei matricarendszerFotó: Polyák Attila - Origo

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval is.

Vásárlás során, még az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám helyességét és az érvényességi időt is. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes és mobilról történő tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét – mondta a matricavásárlásról a szóvivő.

Az e-matricák 58 százalékát benzinkúton,  10 százalékát pedig mobilon vagy az interneten veszik. Az ügyfélszolgálati irodákban csak a matricák 5,5 százalékáért állnak sorba az autósok – mondta Kibédi-Varga Lajos. 

Bár nem matrica formájú, de így néz ki a megyei matricaForrás: Szörényi Péter

Egy év alatt több mint 50 forinttal lett olcsóbb a benzin és a gázolaj, ezért sokkal többet használják az emberek az autójukat, mint egy évvel ezelőtt. A NÚSZ szóvivője arra a kérdésre, hogy több bevételre számítanak-e, azt válaszolta, ez az „útdíjszedő” kompetenciáján túlmutató díjpolitikai kérdés".

Kibédi-Varga Lajos azt mondta, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Már ha csak néhány perccel később váltjuk meg az e-matricát, jogosulatlanul használtuk az utat, ami pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról rendszám alapján azonnal megállapítják, van-e érvényes e-matricája.

Kicsi trükk

Ha valaki eltéved, és véletlenül keveredik egy fizetős szakaszra, van arra egy gyors megoldás, hogy jogosultságot vegyen – közölte az Origóval a NÚSZ szóvivője.

A rendszámfelismerő kamera tudja, hogy van-e matricánk, vagy semForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha a kamera kiszúrta az autót, akkor már nincs lehetőségünk méltányosság gyakorlására, csak akkor, ha a sofőr még a kamera előtt észleli, hogy fizetős szakaszon jár – mondta Kibédi-Varga Lajos. Ekkor a sofőr adja át az utasának az okostelefonját, aki néhány kattintással SMS-ben vagy mobilalkalmazáson keresztül meg tudja vásárolni a matricát.

105 ezerért visszaadják a megyei matrica árát

Azt írja az Auchan, hogy aki január 28. és 30. között bármelyik áruházban 5000 forint felett vásárol, és bemutatja a megyei vagy éves autópálya-matrica vásárlásának igazolását, az 10 darab 500 forint értékű kupont kap, amit március 20-áig levásárolhat. A kupon csak tízezer forintos vásárlásonként váltható be, vagyis minimum 100 ezer forintot kell otthagynunk március 20-ig  a multinál, hogy visszakapjuk a megyei matrica árát. Ha tízezer forintos tételekben vásárol valaki, ez 5 százalék kedvezményt jelent. Az adott időszakban (28. és 30. között) többször is bemutathatók a matricák, akárhányszor kérhetőek a kuponok.

7,3 milliárdot fogtak a megyei matricákon

Tavaly a havi matricából 23 százalékkal kevesebbet, éves matricából viszont 27 százalékkal többet vettek az autósok – mondta a NÚSZ szóvivője.

A 2015 januárjában bevezetett megyei matricákból 1,35 milliót adtak el,  és ez a költségvetésnek 7,3 milliárd forint bevételt jelentett. A 10 napos matricából közel ugyanannyi fogyott, mint 2014-ben, vagyis 7,8 millió darab 25,7 milliárd forint értékben.

A megyei matricák 7,3 milliárd forintot hoztak a büdzsénekForrás: MTI/Máthé Zoltán

2016-ban nincs érdemi változás az útdíjrendszerben. Nem emelkedtek az árak, nem lettek újabb díjkategóriák, továbbá csak az M43 és M85 gyorsforgalmi úthálózatba kapcsolt szakaszaival bővültek a díjköteles szakaszok - mondta Kibédi-Varga Lajos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK