Már látszik, mi váltja le a bankkártyákat

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of credit cards
Vágólapra másolva!
2016-ban három amerikai bank már biztosan új funkcióval látja el az ATM-jeit. A bankautomatákat kártya nélkül is tudják majd használni azok az ügyfelek, akiknek NFC-képes okostelefonjuk van. Az azonosításhoz elég lesz az automatához érinteni a telefont. Az első továbbfejlesztett ATM-eket várhatóan már február végén kipróbálhatják az ügyfelek egyes amerikai városokban.
Vágólapra másolva!

Két amerikai bank, a Bank of America és a Wells Fargo is azon dolgozik, hogy alkalmassá tegye az ATM-jeit a mobil pénztárcák kezelésére, értesült a Techcrunch portál. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek megfelelő okostelefonjuk van, elég lesz a telefont az automatához érinteniük, ha pénzt akarnak kivenni.

Egyre több okostelefonban benne van

A JPMorgan amerikai bank már bejelentette, hogy az ATM-jei

2016 végére képesek lesznek használni az újabb telefonokban már meglévő NFC-funkciót

(near field communication, rövid hatótávú kommunikáció) a telefon és így a tulajdonosa azonosítására. A JPMorgan szerint nem akarják leváltani a hagyományos bankkártyákat, csak pluszlehetőséget szeretnének kínálni az ügyfeleiknek.

Februárban indul a szolgáltatás

A Wells Fargo jelenleg az Android Payt támogatja, de a bank ATM-ekért felelős vezetője, Jonathan Velline a Techcrunchnak azt mondta, valószínűleg 2016 folyamán más mobil pénztárcákat is integrálni fognak.

Velline szerint erre mindenképpen szükség van, mert

az ügyfeleik sokféle mobil pénztárcát használnak, attól függően, milyen telefonjuk és operációs rendszerük van.

A tervek szerint néhány amerikai városban

az ügyfelek már 2016 februárjának végén találkozhatnak a Bank of America NFC-képes ATM-jeivel,

év közepén pedig bővítik az érintéses automaták körét.

Amerikában 2016 februárjától sok embernek már nem kell magánál tartania a bankkártyáját Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

A telefonok biztonságosabbak

Az okostelefonok sokkal biztonságosabbak, mint a bankkártyák, hangsúlyozza a Techcrunch szerzője, ezért üdvözlendő lenne, ha az NFC-képes automaták minél jobban elterjednének.

Az Apple Payt például be lehet úgy állítani, hogy ujjlenyomatot kérjen használat előtt,

erre az ATM-ek nem képesek. Az Apple Payben ráadásul 4 számjegynél sokkal hosszabb és bonyolultabb jelszót is meg lehet adni, ami tovább növeli a biztonságot.

Szavazzon!

Ön örülne, ha Magyarországon is lennének ilyen ATM-ek?