Besokalltak a görög matrózok is

2016.01.29. 11:41

Szerda óta nem veszik fel a munkát a görög tengerészek, akik pénteki bejelentésük szerint vasárnap reggelig biztosan folytatják a nyugdíjreform elleni tiltakozásul megkezdett sztrájkjukat.

Az eredeti tervek szerint a munkabeszüntetés pénteken véget ért volna, de a szakszervezet legújabb döntése miatt továbbra sem járnak a kompok. Az ügyvédek már több mint egy hete sztrájkolnak, és pénteki közlésük szerint tiltakozó akciójukat hétfőig meghosszabbítják.

A parasztok és az ügyvédek sem fogadják el a reformot

A görög földművesek is elégedetlenek a nyugdíjreformmal: azt tervezték, hogy traktorjaikkal az ország több pontján ideiglenesen lezárják a fontosabb közlekedési útvonalakat és határátkelőket.

Csütörtök este az észak-görögországi Szaloniki központjában összecsapások törtek ki feldühödött földművesek és a rendőrök között.

Cíprasz szerint enélkül összeomlik a rendszer

Február 4-ére az állami és magánszektor fő szakszervezetei általános sztrájkot hirdettek. A vitatott reform részeként a tervek szerint átlagosan 15 százalékkal csökkentik a nyugdíjba vonulók járadékát. Aléxisz Cíprasz görög kormányfő nemrég ismételten arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjrendszer a reform nélkül rövidesen összeomolhat. A tervezett intézkedések ráadásul feltételei annak, hogy a nemzetközi hitelezők további pénzügyi segítséget nyújtsanak Görögországnak.