Az is rendelkezhet az egy százalékról, akinek a NAV csinálja a bevallását

2016.01.29. 13:50

A bevallási nyilatkozatot választók is rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról. Az szja 1+1 százalékáról 2016-ban is csakúgy, mint a korábbi években, május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

A bevallási nyilatkozat az szja-bevallás új módja. Ha valaki a munkáltatói igazolásán X-et ír a megfelelő rovatba, azzal megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével, és így egyben le is tudja az adóbevallási teendőit. Viszont az 1+1 százalékos rendelkezés nem adóbevallási teendő, a felajánlás csak egy lehetőség, az emberek saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy adójuk 1+1 százalékával szeretnének-e jótékonykodni.

Május 20-a a határidő

Akik már benyújtották a bevallásukat, vagy a NAV-ot bízták meg a bevallás elkészítésével, de még egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként, nem maradtak le semmiről. Ugyanis az 1+1 százalékról rendelkezni a bevallástól függetlenül lehet és lehetett eddig is egészen május 20-ig, tájékoztat közleményében az adóhatóság.

Civilek, egyházak és a Nemzeti Tehetség Program

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be az adóhivatalnak, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1+1 százalékával támogat civil szervezetet, egyházat, illetve a Nemzeti Tehetség Programot.

A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható. Felajánlásokat kizárólag a listán szereplők kaphatnak, vagyis azok a szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál, és megfelelnek a támogatás feltételeinek.

Az egy százalékokról külön rendelkezhetnek, akik a NAV-val csináltatják a bevallásukatForrás: MTI/Marjai János

Marad a költségvetésben

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak. Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja, írja a NAV.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK