Moszkva tárgyalóasztalhoz ülne Szaúd-Arábiával

2016.01.29. 12:01

Az orosz energiaügyi miniszter szerint a világ nagy olajexportőrei februárra próbálnak összehozni egy tárgyalást, amin a kitermelés visszafogása lenne a téma. A miniszter azt mondta, van rá lehetőség, hogy Moszkva részt vegyen egy ilyen találkozón. Szaúd-Arábia hivatalosan nem erősítette meg, hogy készülnének a tárgyalásra, az OPEC képviselői egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek.

A világ legnagyobb olajexportőr országai februárra próbálnak összehozni egy közös tárgyalást. Alexander Novak orosz energiaügyi miniszter január 28-án, csütörtökön azt mondta, "van rá lehetőség", hogy Moszkva részt vegyen a tárgyaláson, ha sikerül tető alá hozni.

A miniszter azt is megerősítette, hogy a tárgyaláson az olajkitermelés visszafogásáról beszélnének. Az előzetes javaslat szerint minden ország 5 százalékkal csökkentené a kitermelését. De erről még meg kellene állapodni, egyelőre korai konkrétumokról beszélni" - mondta Novak.

Ellentmondó nyilatkozatok az OPEC-től 

Az OPEC (az olajexportőr országok szervezete, Oroszország nem tagja) több képviselője tagadta, hogy találkozó készülne Oroszországgal, tudósít a Reuters hírügynökség. Ugyanakkor az egyik arab ország küldötte azt mondta, az öbölországok és Szaúd-Arábia készek bármilyen, a nemzetközi olajpiac stabilizálását szolgáló tervben részt venni". A szaúdi vezetés nem kommentálta a híreket.

Putyin még nem nyilatkozott 

Vlagyimir Putyin orosz elnök sem nyilatkozott arról, valóban zajlanak-e előkészületek egy ilyen találkozóra, és ha igen, Moszkva milyen álláspontot képviselne. Oroszország eddig elutasította, hogy visszafogja a saját kitermelését. Moszkva szerint az orosz olajmezők nem olyanok, mint az arab országokban találhatók, sokkal nehezebb leállítani őket.

Putyin egyelőre nem nyilatkozott, oroszország tárgyalna-e Szaúd-Arábiával a kitermelés csökkentésérőlForrás: AFP/Sergei Karpukhin

Ugyanakkor az orosz cégek bejelentették, 2016-ban csökken az orosz olajexport, hivatalosan gazdasági okok miatt, de könnyen lehet, hogy politikai nyomásra, és ez az első lépés a Szaúd-Arábiával és az OPEC-kel való megegyezés felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK