A Kika döntésére mindenki rácsodálkozott

2016.02.01. 10:40

A bútoráruházlánc egységesen körülbelül 12,3 százalékkal emelte dolgozói fizetését. A bérfejlesztés oka a szakképzett dolgozók megtartása volt.

A Kika Lakberendezési Kft. januártól mintegy bruttó 15 ezer forinttal emelte minden alkalmazottja fizetését,beleértve az eladókat, a háttérszemélyzetet és a középvezetőket is - írja a Napi.hu.

Az áruházlánc ezzel reagált a kereskedelemben tapasztalható munkaerőhiányra. A Kika célja, hogy megtartsa szakképzett dolgozóit, hiszen a bútorértékesítésben egyebek mellett az alapos anyag-, áruismeret, valamint a megfelelő vevőkezelés is kulcsfontosságú.

A Kikának fontosak a szakemberekForrás: Thinkstock

A Kika célja emellett, hogy gördülékenyebben tudja kiszolgálni a megnövekedett keresletet, hiszen a bútorpiacon jelenleg élénkülés tapasztalható.

Új dolgozók is érkeznek

A lánc üzleti beszámolójából kitűnik, hogy alkalmazottainak létszámát is növeli: a 2014/15-ös üzleti év során 593 főt foglalkoztatott, míg a dolgozói létszám idén januárra 649 főre nőtt.

Az áruházlánc munkavállalóinak bérköltsége az elmúlt üzleti évben mintegy 1,76 milliárd forintra rúgott, amelyet 148,87 millió forint személyi jellegű egyéb kifizetés egészített ki. A Kika egyes dolgozói úgynevezett forgalmi jutalékot kapnak.

Az Auchan és a Tesco már tavaly emelte a dolgozói bérétForrás: MTI/Soós Lajos

A magyarországi kiskereskedelem körülbelül 3-5 ezer fős munkaerőhiánnyal küszködik, emiatt egyre több nagy üzletlánc dönthet a bérfejlesztés mellett. Az Auchan például tavaly októbertől átlagosan 10 százalékkal emelte áruházi dolgozói fizetését, mintegy 1,2 milliárd forintnyi ráfordítással.

A Tescónak 20 700 alkalmazottja van Magyarországon. A brit multi Magyarországon nyáron egymilliárd forintot költött bérfejlesztésre. Volt olyan dolgozó, akinek 12 százalékkal is megugrott a fizetése.