Ma ikszelhet utoljára

2016.02.01. 08:38

Már csak ma lehet választani a bevallási nyilatkozatot, vagyis kérni, hogy az adóhatóság készítse el helyettünk a személyijövedelemadó-bevallást. 

Az idén új bevallási módot vezettek be, a magánszemélyek kérhetik, hogy helyettük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el az szja-bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig.

Jelenleg ez az szja-bevallás legegyszerűbb módja, mert a magánszemélynek csak egy x-et kell tennie a munkáltatótól kapott igazolás megfelelő sorába, amelyet a munkáltató elküld a NAV-hoz. Az sem akadály, ha valakinek nincs munkáltatója. Ilyen esetben közvetlenül az adóhivatalnak kell küldeni a nyilatkozatot. Az ehhez szükséges 15NY31 jelű nyomtatványt le lehet tölteni a NAV honlapjáról, és az adóhatóság ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni.

Bevallási nyilatkozaton ma ikszelhet utoljáraForrás: AFP/Getty Images/Mike Simons


A bevallási nyilatkozattal a többség számára le is zárul a bevallási folyamat, hiszen a NAV csak azokkal veszi majd fel a kapcsolatot, akiknek visszaigényelhető vagy fizetendő adójuk keletkezik, netán nem felelnek meg a feltételeknek.

Csak ők választhatják

A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt, és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.

A bevallási nyilatkozattal a többség számára le is zárul a bevallási folyamatForrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Aki nem felel meg a feltételeknek, vagy elmulasztja a határidőt, de szeretné a NAV közreműködését igénybe venni, idén is választhatja az egyszerűsített bevallást, ezt február 15-ig lehet kérni az adóhatóságtól.

Arról, hogy a magánszemélyeknek idén milyen adóhatáridőket kell figyelniük, itt olvashat bővebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK